U skladu sa horoskopskim znakom

Ubacite novčić u astro fontanu želja: Ovako vi volite, a ovako ćete ojačati ljubav!

0
Svaki put kad ubacimo novčić u fontanu želja, i ne znajući ponavljamo ovaj drevni običaj. U katoličkom obredu krštenja voda čisti od izvornoga greha, nekoliko kapi svete vode donosi blagoslov, a misno vino simbolična je krv spasitelja obnavljajućih moći.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Voda je moćan prirodni element, njena snaga izaziva strahopoštovanje, a mitologija je preplavila kolektivnu svest. Kelti su vodu smatrali božanskom pa su u reke, jezera i mora ritualno spremali svoja najveća blaga. Prinoseći dar toj tajanstvenoj sili bez koje nema života, Kelti su joj odavali počast i pokušavali umiriti njenu hirovitost.

 

U astrologiji voda je simbol osećanja. Jedinstvenost vode je to što nema postojan oblik. Prilagođava se svakom kalupu, bilo da je reč o rečnom koritu ili čaši. Osećanja su poput vode – fluidna, neuhvatljiva, promenjiva. Ona su najsloženiji deo našeg bića. Svi želimo osetiti sigurnost, ljubav, razumevanje, prihvatanje.

 

Nagon da zadovoljimo te potrebe glavni je pokretač svega što činimo. Naše želje su poput rečnih korita kojima će poteći vode osećanja. Kad tačno znamo šta želimo, vode osećanja teći će snažno i nesmetano, poput velike reke. Kad su želje nejasne, vode osećanja sudaraće se sa brojnim preprekama tražeći pravi put.

 

Katkad ih potisnemo pa teku kao reke ponornice, duboko zakopane nesigurnošću, strahom ili sramom, mukotrpno tražeći put prema površini. Kad su osećanja kristalno čista, osvajaju svojom nevinošću i imaju neizmernu snagu stvaranja i obnavljanja.

 

Ako mi ne vladamo njime on vlada nama: Zmaj u našim životima priča priču o sudbini

 

Izloženi raznim životnim iskušenjima, često ćemo zagaditi čiste vode svojih osećanja ljubomorom, zavišću, besom, mržnjom. Takve vode truju celo biće. Kad svet postane zatrovan, potrebno je veliko pročišćavanje, novi početak koji mitološke priče nazivaju velikim potopom.

 

Značenje priča o potopu

 

Priča o potopu stara je koliko i čovečanstvo. Najstariji poznati izvor je sumerska priča čiji je junak Ziusudra. U vavilonskom epu o Gilgamešu on je Utnapištim, u grčkoj mitologiji Deukalion, u hinduističkoj Manu, u biblijskoj priči on je Noje. Bez obzira na to kako se glavni junak zove, priča je uvek ista. Junak saznaje od svog božanskog oca da će bogovi kazniti iskvareni svet velikim potopom.

 

Kako bi osigurao preporod, mora sagraditi lađu i u nju smjestiti biljke, životinje i dragocenosti kao zalog novog života. Oslobođene vode silnim besom potapaju život na zemlji. Tek mala lađa uspeva plutati na besnim vodama čuvajući jezgro života.

 

Junak simboliše svesni deo bića koji se suočava s nekontrolisanim emotivnim silama. Nagonska osećanja ponekad mogu svom silinom nadjačati razum i uzrokovati emotivne potope. Sigurno ste osetili taj strašni plimni talas koji se iz dubine bića uzdiže na površinu. Tada ne prepoznajete sebe u bujici besa, suza, straha ili bola, kad razum ne može zaustaviti niti kontrolisati situaciju.

 

Nagonske sile

 

Naši lični potopi mogu biti uzrokovani bolnim gubicima, poput prekida ljubavne veze ili smrti voljene osobe. To su i situacije kad osećamo da nam je ugrožen opstanak, poput pretnje da izgubimo ono što nam je jako dragoceno. Nagonske sile izvornih osećanja preuzimaju kontrolu, a razumski deo nas nemoćno pluta poput male lađe čekajući da se bujice smire.

 

No, nakon potopa, svet je čist i počinje novi život. Kako astrologija opisuje simboličke vode osećanja, šta ih može zaprljati i kako se pročistiti? 

 

makonda-tracker