Ako ste u potrazi za zanimljivim slatkišem koji biste mogli da pripremate za predstojeće praznike, možda vam se dopadne kurtoš kolač.
Kurtoš ili odžak kolač je specifičan mađarski slatkiš koji se pravi od slatkog kvasnog testa.
Osim što je zanimljivog izgleda, pruža i odličan ukus, a može da se nafiluje po želji i slanim i slatkim nadevom.
Sastojci:
- 1 kockica kvasca
- 1 kašićica šećera
- 1 kašićica brašna
- 50 ml mleka
- 2 jaja
- 5 kašika šećer
- 2 kesice vanilin šećera
- prstohvat soli
- 120 gr margarina
- oko 700 gr brašna
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Pomešajte kvasac sa kašičicom šećera, kašičicom brašna i toplog mleka, pa pustite da se aktivira nekoliko minuta.
Umutite mikserom jaja sa šećerom, vanilinim šećerom i solju, pa dodajte margarin, kvasac i brašno i umesite testo.
Posudu sa testom pokrijte i ostavite da naraste oko 45 minuta.
Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljinom 5mm, pa isecite je na trake širinom oko1,5-2cm.
Uzmite prazne limene i uvijte alu folijom, pa onda tračice testa umotajte oko limenke tako da se krugovi testa preklapaju.
Premažite ih jednim jajetom.
Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene.
A nakon što ih ispečete, možete ih po želji uvaljati u šećer u prahu.
BONUS VIDEO
PRVI SRPSKI KOLAČ: Hranio je hajduke i vojsku, a njegova tradicija i dalje živi - Čak i domaćice su zaboravile na njega, a nekada je bio sredstvo preživljavanja