Bez obzira na to želite li da prizovete prosperitet u narednoj godini ili samo da vaša biljka bude još lepša i bujnija, postoji jedan jednostavan i prirodan način da joj pomognete da "rađa" bobice.
Prelepa ardisija jedna je od kućnih biljaka koje su vrlo popularne u svetu tokom zime, a naročito tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kako zbog svog atraktivnog izgleda, tako i zbog simbolike.
Zimzelena, neodoljiva ardisija obožavana je zbog svog sjajnog i izdržljivog lišća i načičkanih crvenih bobica, koje se povezuju s prazničnim duhom, pa je savršena novogodišnja dekoracija.
Često se ova divna kućna biljka poklanja za Božić jer njene brojne bobice simbolizuju i prizivaju prosperitet, obilje i uspeh, ali ponekad ih ona, iako je zdrava i napredna, jednostavno ne daje dovoljno. BIljka deluje siromašno i oskudno, a veruje se da što su bobice brojnije to će nam više sreće ardisija doneti!
Bez obzira na to želite li da se vaša ardisija više zacrveni zbog tog verovanja ili samo da bi izgledala lepše, postoji jedan jednostavan način da je podstaknete da rodi više bobica.
Spanać kao prihrana za biljke!
Da bi vaša ardisija bila bogatija, ključno je da dobija dovoljno azota, ali ni fosfor i kalijum nisu nevažni. Zapravo je tajna u njihovom kombinovanju! Zato se, ako koristite kupovno đubrivo, preporučuje da se koristi ono koje sadrži ove minerale u jednakim delovima.
Ukoliko se pak okrećete prirodnim izvorima hranljivih materija i želite na alternativan način da brinete o svojim biljkama, od koristi može da vam bude spanać. Ovo lisnato zeleno povrće poznato je po izuzetnom nutritivnom profilu, a kada je konkretno reč o pomenutim mineralima, spanać ih ima u dovoljnim količinama za prihranu biljaka.
Sto grama spanaća sadrži:
- 0,38-0,45 g,
- 558 mg kalijuma i
- 46-56 mg fosfora.
Kako iskoristiti spanać kao đubrivo?
- Stavite vodu da proključa, a vodite računa o tome da ona ne bude slana i bez bilo kakvih drugih dodataka i začina.
- Svež ili odmrznut spanać stavite u ključalu vodu i pustite se kuva neko vreme.
- Ako planirate da pojedete spanać, nemojte ga kuvati dugo, kako ne bi izgubio nutrijente i da bi ostao hranljiv za vaš stomak. Ukoliko ne planirate da ga iskoristite za sebe, slobodno ga ostavite duže u vodi kako bi ona bila što bogatija njegovim vitaminima i mineralima.
- Procedite i ostavite vodu da se hladi.
- Nakon što je voda ohlađena do sobne temperature, zalijte biljku i ponavljajte to za svako zalivanje.
BONUS VIDEO
Biljke su bile inspiracija da se dalje sintetišu medikamenti