švedska tradicija

Od davnina se veruje da teraju zlo: Božićne pogačice za koje ne znate jesu li mekše, mirišljavije ili ukusnije

Ako ste se zatekli u Švedskoj u decembru, sigurno ste probali Lussekatter, a ovo neodoljivo, aromatično pecivo iz godine u godinu osvaja svet... S razlogom! Pravi se jednostavno, božanstvenog je ukusa, a ima i posebnu simboliku.

Mekane švedske pogačice Lussekatterfoto: Sofiia Popovych/Shutterstock

U prazničnim danima se često prepuštamo zadovoljstvima od kojih se inače suzdržavamo, a uglavnom su to peciva, slana ili slatka, koja ispunjavaju dom toplinom i domaćinskom atmosferom.


Među posebno popularnim tradicionalnim poslasticama u poslednje vreme u svetu svakako su čuvena švedska peciva Lussekatter, odnosno "Lucijine mačke", poznate i kao pogačice od šafrana. Svake godine se u Švedskoj obavezno prave u decembru, tokom adventa i 13. decembra, na Dan Sv. Lucije, a postale su zaštitni znak sezone praznika na Severu Evrope.

 

Simbol su svetlosti, topline i dobrote koja treba da otera zlo tokom zimske kratkodnevnice, a oblikom podsećaju na sklupčane mačke.

Uglavnom se ove pogačice služe uz čaj, ukrašene suvim voćem, a izgleda fantastično, kakvog su i ukusa!

 

Sastojci:

  • 700-800 g brašna
  • kocka svežeg kvasca (ili kesica suvog)
  • 500 ml mlakog mleka
  • 150 g putera
  • 100 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 gram šafrana u prahu
  • 2 kašičice kardamona

 

Lussekatter, švedske slatke pogačice sa šafranomfoto: OlgaBombologna/Shutterstock

Za dekoraciju:

  • 1 jaje
  • 100 g suvog grožđa

 

Priprema

  1. Izdrobite svež kvasac u malo toplog mleka, pa dodajte šećer i dobro umutite. Ostavite da odstoji oko 10 minuta, da se kvasac "aktivira".
  2. Otopite puter, pa ga pomešajte sa ostatkom mleka i sipajte preko kvasca. Dodajte sve ostale sastojke, a brašno sipajte malo po malo, uz mešanje, tako da se razbiju sve gromuljice, pa dobro umesite testo. Prekrijte i ostavite da naraste.
  3. Kad testo nadođe, premesite ga, pa oblikujte loptu, koju treba da isečete na 30 delova. Svaki deo oblikujte u valjak na pobrašnjenoj površini, a potom ih uvrćite tako da dobijete prepoznatljiv oblik slova S.
  4. Ređajte ih po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa ostavite pokriveno čistom krpom da naraste još oko 15 minuta.
  5. Svaki komad testa potom premažite umućenim jajetom, pa ukrasite tako što ćete da utisnete suvo grožđe.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 8-10 minuta, odnosno dok ne porumene.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste