topi se u ustima

Mokre kokos kocke kojih vam neće biti dosta: Baunti kolač kakav još niste probali pravi se očas posla

Jede vam se nešto čokoladno, sočno i gotovo na brzinu? Ovaj čokoladni kolač s filom od kokosa se priprema vrlo lako i za tren oka, od jednostavnih sastojaka koje sigurno imate u kući, a ukus mu je fantastičan!

Čokoladne kokos kocke na brzinufoto: Baking Cherry/YouTubeScreenshot

Baunti mokri kolač na brzinu idealan je recept za sve koji vole bogate čokoladne kolače sa punim, kremastim slojevima.

 

Njegova mekana i sočna korica, fil od kokosa koji se topi u ustima i sjajni čokoladni preliv čine ovu poslasticu savršenom za porodična okupljanja, iznenadne goste ili trenutke kada vam treba provereno dobar slatkiš . A ništa nije komplikovano i nećete provesti večnost u kuhinji!

 

Sastojci:

 

  • 2 velika jajeta koja su odstajala na sobnoj temperaturi
  • 210 g brašna
  • 30 g kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 200 šećera
  • 75 ml biljnog ulja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 180 ml mleka
  • 1 kašika sirćeta
  • 160 ml tople vode

 

Za fil od kokosa

  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 160 ml mleka
  • 90 g kokosovog brašna


Za čokoladni ganaš

  • 150 g mlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake

 

Priprema

  1. Prosejte u jednu činiju brašno, a potom i kakao prah, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
  2. Dodajte tome šećer, pa sve dobro promešajte.
  3. Ubacite dva jajeta, pa sipajte ulje, ekstrakt vanile, mleko na sobnoj temperaturi, sirće i toplu vodu, pa mutite žicom dok se ne sjedini.
  4. Sipajte u kalup obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25-30 minuta.
  5. Kad čačkalica zabodena u sredinu bude čista, kolač je gotov. Izvadite ga da se hladi i izbockajte čačkalicom.
  6. Potom sipajte u šerpu kondenzovano mleko, mleko i kokosovo brašno i promešajte, pa stavite da se krčka na srednjoj vatri dok se ne zgusne, oko 5-10 minuta.
  7. Izvadite pečenu koru iz kalupa, uklonite papir za pečenje, pa presecite horizontalno napola, tako da dobijete dve tanje kore.
  8. Vratite na dno kalupa donju, pa nanesite fil i ravnomerno ga rasporedite i poravnajte. Preklopite drugom korom, pa stavite u frižider.
  9. Pomešajte izlmljenu mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom i mešajte na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi ili zagrejte na 30 sekundi u mikrotalasnoj pećnici. Lepo pomešajte da se sjedini, odložite na 20 minuta u frižider, pa opet promešajte i time prelijte kolač, pa poravnajte špatulom.

Po želji možete da ukrasite kokosovim brašnom ili čokoladnim mrvicama.

 

Priprema mokrog baunti kolača korak po korak

 

BONUS VIDEO

Ovo je prvi srpski kolač