Iako su klasici poput čoko bajadera i kuglica uvek dobrodošli na slavskom stolu, ponekad je lepo dodati i nešto novo i kreativno.
Sitni kolači puni čokolade ne samo da osvajaju ukusom, već i izgledom mogu postati prava dekoracija trpeze.
Uz ove tri ideje, vaš slavski sto će zasijati u prazničnoj atmosferi, a gosti će uživati u slatkim zalogajima koji se pamte.
Kombinacija čokolade sa neočekivanim sastojcima stvara deserte koji osvajaju i izgledom i ukusom, pretvarajući ih u prave slatke umetničke kreacije.
Čokoladni tartufi sa dubai punjenjem
Sastojci:
- 200 g crne čokolade (minimum 70% kakaoa)
- 100 ml slatke pavlake
- 100 g dubai smese
- 50 g kakao praha ili sitno seckanog badema za valjanje
Priprema:
Na pari otopite čokoladu zajedno sa slatkom pavlakom dok ne dobijete glatku smesu. Smesu ostavite u frižideru da se stegne (oko 2 sata). Od ohlađene smese pravite male kuglice, u sredinu svake stavite po malo dubai smese, pa valjajte u kakao prah ili sitno seckani badem. Tartufe čuvajte u frižideru do služenja.
Čokoladne korpice sa rumom
Sastojci:
- 300 g mlečne čokolade
- 100 g kornfleksa
- 30 ml ruma (1 rakijska čašica)
- 2 kašike meda
Priprema:
Na pari otopite čokoladu, pa u nju dodajte med. U otopljenu čokoladu umešajte kornfleks i rum. Malom kašikom sipajte smesu u papirne korpice za kolače. Ostavite korpice u frižideru da se potpuno stegnu pre serviranja. Servirajte uz kafu ili čaj.
Čokoladni tart sa karamelizovanim lešnicima
Sastojci za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g otopljenog putera
Sastojci za fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 150 g crne čokolade
- 100 g karamelizovanih lešnika (ili oraha)
Priprema:
Pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom i utisnite smesu u mini kalupe za tartove. Ugrejte slatku pavlaku, sklonite sa šporeta i umešajte čokoladu dok ne dobijete glatku kremu. Sipajte kremu preko kora u kalupima i ostavite da se stegne u frižideru (oko 3 sata). Pre serviranja, tartove ukrasite karamelizovanim lešnicima za dodatni hrskavi i bogati ukus.