Kada pripremate ukusna riblja jela, jedan od čestih problema je kako ukloniti neprijatan miris koji se širi kuhinjom i celim domom.
Priprema zdravih i sočnih ribljih specijaliteta često je praćena jakim i upornim mirisom pečene ili pržene ribe, koji se teško uklanja i može ostati na rukama, posuđu, pa čak i u prostorijama.
Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći. Ako je riba duže stajala u posudi, prokuvajte u njoj crni čaj, miris će nestati kao da ga nikada nije ni bilo.
Tokom same pripreme, dodajte nekoliko kapi limunovog soka u ulje u kojem riba prži ili se peče. Takođe, posudu u kojoj ćete ribu čuvati do serviranja možete prebrisati polovinom limuna kako biste neutralisali miris.
Da biste uklonili riblji miris sa ruku, talog od crne kafe je odličan saveznik, samo ga utrljajte u dlanove, a potom operite sapunom.
Dok kuvate ribu, preporučljivo je otvoriti prozore i omogućiti cirkulaciju vazduha. Dodatno osveženje možete napraviti tako što ćete u šerpi prokuvati vodu sa koricom limuna i koristiti je kao prirodni osveživač prostorije.
Ako vam je potrebno brzo rešenje, sipajte malo sirćeta u posudu i stavite je u blizini mesta gde se riba prži ili peče, to će efikasno pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa.
Bonus video:
Cene ribe na pijacama