KORISNI SAVETI

Zašto je zdravo piti crni čaj?

0
Kofein u crnom čaju deluje na koru velikog mozga, omogućavajući lakše učenje, pamćenje, komunikaciju...Samo dve šoljice ovog čaja dnevno, dovoljne su da vas sačuvaju od zaboravnosti i smanje rizik demencije za čak 60 odsto..
Foto: Shutterstock
Evropi petina prodanih čajeva otpada na crni, dok je u planetarnim razmerama crni čaj zastupljen u više od 70 odsto procenata, u odnosu na zeleni.






Ukus dolazi od fermentiranih sokova punih arome, koji u sasušenim listićima ostaju netaknuti, sve dok se ne potope u vrelu vodu. Zanimljivo je da se na zapadu svi fermentirani čajevi nazivaju crnim, a u Kini crne čajeve nazivaju zbog izrazito gorkog ukusa.





Istraživanja su pokazala da osobe koje piju crni čaj imaju duplo manji rizik za nastanak koronarnih bolesti. Japanski naučnici ističu da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava elastičnost krvnih sudova, što dovodi do boljeg rada krvnih sudova, a samim tim i boljeg krvotoka. Takođe, snižava nivo holesterola i smanjuje rizik stvaranja krvnih ugrušaka.



TAGOVI: Zdravlje
makonda-tracker