slavske poslastice

Rigojanči je s razlogom jedan od najpoznatijih čokoladnih kolača na svetu: Ako vam treba slavski dezert, ovaj je savršen

Ukoliko razmišljate čime biste mogli da iznenadite goste na slavi, ovaj čokoladni slatkiš je odlično rešenje! Deluje komplikovano, ali se priprema prilično jednostavno i fantastičnog je ukusa i izgleda.

Čokoladni kolač rigojančifoto: ffolas/Shutterstock

Mađarska kuhinja je svetu podarila mnogo božanstvenih poslastica, a jedna od najpoznatijih je rigojanči, neodoljiv dezert po ukusu zaljubljenika u čokoladu.


Nastao je krajem 19. veka i sastoji se od dveju kora obogaćenih kakaoom i kremastog fila punog čokolade, a i glazura je, razume se, čokoladna!


Ovaj bogati kolač idealan je za svaku priliku, uključujući i obeležavanje porodične slave, a možete ga praviti i kada samo poželite nešto čokoladno, domaće i mirisno što se pravi na brzinu.

Sastojci:


Za koru

  • 3 jajeta
  • 60 g šećera
  • 60 g brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 60g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa

Za fil

  • 100 g crne čokolade
  • 400 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Za glazuru

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Za ukrašavanje

  • listići badema


Priprema

 

  1. Umutite belanca sa šećerom, pa kad dobijete čvrst sneg dodajte žumanca i mutite dok se ne sjedini.
  2. Umešajte brašno i prašak za pecivo, pa mešajtte dok ne dobijete homogenu smesu.
  3. Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta. Ostavite da se hladi, pa ga horizontalno presecite na dve kore.
  4. Potom sipajte 150 ml slatke pavlake u šerpicu i izlomite čokoladu da se polako otapa, ali ne dopustite da proključa. Sklonite čim se čokolada otopi, pa ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje.
  5. Umutite mikserom ostatak slatke pavlake, a zatim joj dodajte ohlađen fil i mutite dok se ne sjedini.
  6. Na prvu koru nanesite ravnomerno sav fil, pa preklopite drugom korom.
  7. Zatim otopite, za glazuru, čokoladu s mlekom i uljem , pa time prelijte kolač.

BONUS VIDEO

Voždovčanka iz dragečevskog sela pokrenula sopstvenu proizvodnju pita i kolača