Da bi vam kuhinjom dominirala svežina i domaćinska atmosfera, morate da mislite da neke sitnice koje prilikom čišćenja umemo da previdimo.
Makar jedan dan nedeljno izdvojite za temeljno čišćenje kuće, posebno kuhinje, a ipak imate osećaj da je to nedovoljno? Čak i u najčistijim kuhinjama se dešava da se oseća neprijatan i vrlo uporan miris kojeg nije lako osloboditi se.
Da bi prostorija mirisala prijatnije i na čisto, neophodno je, uz standardno čišćenje podova i radnih površina, zaista obratiti pažnju na sitnije detalje i čistiti redovno, čim se nešto isprlja, a ne samo jednom nedeljno.
Kako biste postigli da miris vaše kuhinje poziva da se u njoj provede više vremena i uživa u svakom trenutku, preduzmite sledeće korake.
1. Redovno perete krpe i posuđe kako biste sprečili da se neprijatni mirisi uopšte pojave.
Uzrok smrada u kuhinji često su krpe, posebno ako vam se često ok sudopere nalaze vlažne kuhinjske krpe. Zato Rajan Nol, stručnjak za čišćenje i vlasnik kompanije Tidy Casa, smatra da je važno oprati krpu što je pre moguće kako ne neprijatni mirisi ne bi odomaćili u kuhinji.
2. Brišite podove proizvodima s mirisima.
Кuhinjski podovi su još jedan čest uzrok neprijatnih mirisa o kome možda ne razmišljamo. Često nam promakne da smo nešto prosuli ili da su nam ispale mrvice, a uz to što je važno čistiti redovno ključno je da se odabere proizvod koji ima nenapadne i prijatan miris jer će on iskoreniti neke zaostale, neprijatne mirise koji su se uvukli u drvene podove.
Tanu Greval, glavna službenica za čišćenje u kompaniji Cloralen, savetuje da se izbegavaju tepisi i staze u kuhinji jer one mogu da upiju i prosute tečnosti i smrad, pa nije lako osloboditi se neprijatnih mirisa. Ona preporučuje da se koriste sredstva za čišćenje podova s uljem bora jer je ono "nežno prema različitim materijalima, ali dobro čisti i neverovatno miriše".
3. Dodajte miris nečega svežeg.
Pored korišćenja mirisnih sredstava za čišćenje kuhinje, možete da pretvorite svoju kuhinju u još lepši kutak tako što ćete privremeno napraviti izvor prijatnog mirisa. Možete da koristite mirišljave sveće i štapiće, bukete svežeg cveća ili čak da stavite sveže pečenu pitu nasred prostorije kako bi vam kuhinja zamirisala na domaćinsku atmosferu.
4. Ne dozvoljavajte bilo kakvu ustajalu vodu u kuhinji.
Stajanje vode bilo gde treba izbegavati po svaku cenu u kuhinji, što podrazumeva sve, od toga da zaboravljate da promenite vodu u vazi sa cvećem do toga odvod ne nosi efikasno vodu iz sudopere.
– Slučajno ostavljanje otvorenog prozora dok pada kiša ili prosipanje prljave vode može da stvori plodno tlo za buđ i klice, što dovodi do neprijatnih mirisa – kaže Tanu Greval.
5. Redovno perite sudove da se ne gomilaju.
Ovaj savet je pomalo očigledan, zar ne? Ako ne operete sudove čim jedete već ređate jedan tanjir preko drugog u sudoperi celog dana, do uveče možete da očekujete će vam kuhinja mirisati vrlo neprijatno zbog ostataka hrane.
Idealno je da perete posuđe odmah posle obroka, ali ako niste raspoloženi za to, makar se potrudite da sve ostane čisto pre odlaska u krevet kako se neprijatni mirisi ne bi razvijali i širili preko noći.
6. Operite radnu ploču antibakterijskim sredstvom.
Skupljanje mrvica, prašine i ostale prljavštine s radne površine je važno, ali ništa ne može da zameni čišćenje sredstvom koje deluje tako što ubija bakterije i klice koje izazivaju mirise. Iako su nevidljive, one su još opasnije od mrva i smemo ih izgubiti iz vida.
Dezinfikovana radna ploča je, takođe, "ključna za zdravo okruženje za kuvanje i trebalo bi da bude prva stvar koju čistite u kuhinji", upozorava Prerna Džejn, ekspertkinja u kompaniji Ministry of Cleaning.
– Čišćenje radnih ploča kao prvi korak pomaže u ublažavanju unakrsne kontaminacije – kaže ona. – Кoristite blago, neabrazivno sredstvo za čišćenje pogodno za materijal vaše radne ploče.
– Obrišite radnu ploču mikrofiber krpom ili sunđerom, obraćajući pažnju na uglove, ivice i šavove gde se mrvice mogu skrivati. Za tvrdokorne mrlje, napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na zahvaćena područja, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim nežno očistite mekom četkom ili krpom.
– Temeljno isperite područje čistom vodom i završite suvom krpom ili papirnim ubrusom da biste uklonili višak vlage i ispolirali radnu ploču, tako da ostane bez bez tragova i blistava – savetuje Džejn.
7. Očistite police i ormariće da biste uklonili prosipanje i prašinu koji izazivaju mirise.
Кuhinjski ormarići i kuhinjske police uglavnom nemaju nikakvu ulogu tokom pripreme hrane i često su zatvoreni, ali i oni mogu da budu izvori neprijatnih mirisa.
Iz raznih teglica i flaša mogu da iscure mase koje se potom zalepe za unutrašnjost polica i ormarića i malo po malo šire neprijatne mirise, a često toga nismo ni svesni jer se nalaze previsoko i ne viđamo ih tako često kao radnu ploču. Čak i ako se to ne desi, na ovim površinama se nakupljaju buđ i naslage prašine. Ljudi čije kuhinje uvek lepo mirišu obavezno se redovno popnu na stolicu i dobro očiste i ove delove kuhinje.
– Za početak, izvadite sve predmete iz ormarića i pregledajte, očistite sve što je isteklo ili nekorišćeno. Zatim, uzmite vlažnu krpu od mikrofibera i obrišite sve ormariće počevši od vrha do dna. Možete koristiti vodu s deterdžentom ili razblaženo sirće. Nakon brisanja, ostavite ormariće da se osuše pre nego što ponovo sve organizujete –kaže Stiven Ip , osnivač kompanije Sleanzen Cleaning Services.
Isto važi i za čišćenje frižidera i njegovih polica.
8. Osvežite sudoperu i odvod sodom bikarbonom i sirćetom.
Redovno čišćenje kuhinjske sudopere, što uključuje i dezinfekciju odvoda, sprečava širenje bakterija, a samim tim i neprijatnih mirisa.
– Počnite tako što ćete ukloniti posuđe, sunđere ili sve ostatke iz sudopere i isprati ovo područje toplom vodom da biste uklonili labave čestice – savetuje Itamar Maden, stručnjak za zeleno čišćenje u GreenLife-u. – Može biti korisno da pospete sodu bikarbonu ili blagi deterdžent za sudove po vlažnom sunđeru ili krpi pre nego što nežno izribate sudoperu, obraćajući pažnju na strane, uglove i područje odvoda gde se čestice hrane obično nakupljaju. Ako je potrebno, uklonite plastičnu mrežicu s odvoda i očistite je. Temeljno isperite toplom vodom da biste uklonili ostatke sapuna.
– Za dodatnu dezinfekciju, možete dezinfikovati sudoperu prskanjem mešavine jednakih delova vode i sirćeta ili upotrebom blagog rastvora izbeljivača – dodaje on.
Možete očistiti odvod kuhinjske sudopere i belim sirćetom i ključalom vodom ako primetite neprijatne mirise koji se pojavljuju kada sipate bilo šta u odvod.
– Završite posao tako što ćete obrisati slavinu i ručku odgovarajućim sredstvom za čišćenje i osušiti sudoperu i slavinu čistom krpom kako biste sprečili mrlje od vode – preporučuje Itamar.
BONUS VIDEO
Fetućine s pesto sosom