Mnoge porodice su odrasle na ovom ukusnom jelu, koje se sprema lako, hranljivo je i vole ga svi
Princeza Dajana bila je poznata po mnogo čemu, od titule "princeze naroda" do humanitarnog rada i ikoničnog stila. Malo ko može da zaboravi njene neobične i smele odevne kombinacije, ali i navike o kojima se dugo pričalo u javnosti.
Njen lični kuvar u Kensingtonskoj palati, Daren Mekgrejdi, priseća se da je kuvao za nju pet večeri nedeljno, a vikendom joj ostavljao unapred pripremljene obroke sa instrukcijama za podgrevanje, ispričao je za HuffPost.
Iako nije bila vična u kuhinji i iako se dugo borila sa poremećajem ishrane, princeza Dajana je zapravo bila veliki ljubitelj hrane, tvrdi Mekgredi.
– Ako je postojala neka zabluda, to je da princeza nije volela hranu. Volela je, ali zdravu hranu – rekao je on za Delish.
Dajana je volela niskomasnu ishranu i uglavnom jela vegetarijanske obroke, iako je ponekad volela pastrmku ili piletinu. Njen omiljeni recept svih vremena bio je onaj koji, kako kaže njen kuvar, uvek vraća lepe uspomene.
– Punjene paprike su bile jedno od njenih omiljenih jela, a jela ih je čak dva ili tri puta nedeljno – otkrio je Mekgredi za Delish.
Omiljena večera princeze Dajane
Pošto nije jela govedinu, Mekgredijev recept za punjene paprike nije bio tipičan sa mlevenim mesom, pirinčem i sirom. Umesto toga, Njeno Kraljevsko Visočanstvo volelo je paprike punjene povrćem, pirinčem i sirom, u dimljenom paradajz sosu.
– Punjene paprike bile su napunjene svim stvarima koje je volela: tikvicama, pečurkama, malo pirinča (za energiju tokom dana), malo mocarele i, naravno, parmezanom. Uz to dimljeni paradajz sos, bilo je to zaista lepo i zdravo jelo – objasnio je Mekgredi.
On deli verziju omiljenog recepta princeze Dajane u svojoj kuvarskoj knjizi "Kraljevski obrok", a isti se može pripremiti i sa patlidžanom. Evo kako možete kod kuće da napravite omiljeno jelo "princeze naroda".
Kako napraviti omiljene punjene paprike princeze Dajane?
Sastojci:
- 4 srednje crvene paprike
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1/2 šolje krupno seckanog crnog luka
- 1 šolja tanko isečenih šampinjona
- 1 tikvica, iseckana na kockice
- 1/2 kašičice sušenog origana
- so i sveže mleveni biber
- 2 paradajza, krupno seckana
- 1 šolja pirinča, kuvanog „al dente“ i ohlađenog
- 1/2 šolje vode
- 1/2 kocke pilećeg ili povrtnog bujona
- 4 kriške dimljene slanine, ispečene i naseckane
- 1 kašičica svežeg bosiljka, usitnjenog
- 120 g mocarele, iseckane na kockice
- 2 kašike rendanog parmezana
Priprema:
Rernu zagrejte na 175 °C. Odsecite vrhove paprika, izvadite semenke i unutrašnje opne. Ako paprike ne mogu da stoje uspravno, odsecite mali deo sa dna da se izravnaju. Stavite ih na pleh, prelijte maslinovim uljem i pecite 25 minuta, dok ne počnu da omekšavaju. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.
Vodu koju su paprike ispustile sipajte u tiganj i dodajte crni luk, pečurke, tikvicu i origano. Posolite, pobiberite i pržite na jakoj vatri dok povrće ne počne da omekšava. Dodajte paradajz, pirinač, vodu i bujon, pa krčkajte oko 5 minuta. Po potrebi ponovo začinite.
Umešajte slaninu, bosiljak i mocarelu, pa napunite paprike. Pospite parmezanom i pecite još 15 minuta, dok se sir ne otopi i lepo zapeče.
Bonus video:
Šta je zapravo Tajna večera?