dva načina

Kako se pravilno pasterizuju tegle i flaše sa zimnicom? Ako želite da vam ajvar traje dugo, ne preskačite ove korake

Postoje dva načina: da tegle i flaše sa pripremljenom zimnicom pasterizujete u rerni ili na šporetu.

Pasterizacija je podjednako važan deo kao i sterilizacija tegli i priprema omiljene zimnicefoto: Shutterstock/Baloncici

Svi užurbano spremamo zimnicu, privodimo pripreme kraju ili tražimo nove recepte, a zaboravljamo možda i najvažniju stvar: kako ćemo obezbediti da nam ajvar, pinđur ili bilo koja druga hrana koju pripremamo da imamo u zimskim mesecima što duže traje.

 

Kada zimnicu sipamo u pravilno sterilisane tegle, neophodno je i da uradimo proces pasterizacije.,

 

U pitanju je metod kuvanja u kome se staklene tegle napunjene zimnicom zagrevaju u rerni ili šerpi kako bi se uništile bakterije i mikroorganizmi i one hermetički zatvorile..

Postoje dva načina na koji može da se obavi pasterizacija: u rerni ili kuvanjem u vodi na šporetu.

 

Imajte na umu da je flaše sigurnije pasterizovati u vodi na šporetu nego u rerni.

 

Pasterizacija u rerni

 

Pune tegle stavite u pleh ili na rešetku u rerni vodeći računa da se tegle ne dodiruju.

 

Ako stavljate tegle u pleh, onda sipajte otprilike tri prsta vode

 

A potom uključite rernu na maksimalnu temperaturu. 

 

Ako pasterizujete tegle sa voćem poput jagoda, malina i kajsija, onda je vreme za koje se pasterizuju tegle oko 70 minuta.

 

Nakon tog vremena, isključite rernu, a tegle ostavite tu dok se potpuno ne ohlade.

Pasterizacija tegli može da se obavi u rerni ili na šporetufoto: Shutterstock/Foxys Forest Manufacture

Kod drugih vrsta zimnice, proces pasterizacije može da potraje i do 3 sata.

 

Nakon pasterizacije, tegle sa zimnicom se čuvaju na suvom, hladnom i tamnom mestu.

 

Pasterizacija tegli i flaši na šporetu

 

Toplu zimnicu stavite u tegle i odmah ih zatvorite i preokrenete kako bi se napravio vakum. Naravno, pazite da zbog toplote ne dođe do pucanja tegli.

 

Kako do toga ne bi došlo, smesu možete da sipate malo po malo ili prethodno zagrejati tegle u rerni.

 

Potom ćete tegle pune zimnice staviti u veću posudu sa hladnom vodom, a na dno stavite kuhinjsku krpu.

foto: epic_images/Shutterstock

Tegle bi trebalo da budu uronjene do 2/3 svoje visine i da se ne dodiruju.

 

Vodu u posudi zajedno sa teglama treba kuvati sve dok voda oko njih ne provri i kuvati još oko 15 minuta. Isključiti i ostaviti boce da se ohlade zajedno sa vodom.

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

OLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!