Alergija na polen ambrozije najsnažnija je u ovo doba godine jer je koncentracija alergena u vazduhu najviša, a stručnjaci ističu da je ključno svesti kontakt s ambrozijom na minimum. Međutim, malo je poznato da određena hrana može da poveća rizik od alergijske reakcije.
Alergijski rinitis, poznat i kao polenska groznica, veoma je rasprostranjeno stanje koje se javlja usled alergijske reakcije na polen biljaka. Ovih dana nama u Srbiji veliki problem pravi polen ambrozije.
Alergija na polen ambrozije je jedna od najznačajnijih polenskih alergena koji izaziva alergijske reakcije poput kijavice, svrab očiju, bronhitisa, a može dovesti i do pogoršanja astme i astmatičnog napada.
Ova alergija spada u najčešće i procenjuje se da će u Evropi do 2060. godine 77 miliona ljudi razviti osetljivost na ovu biljku, pa je prevencija radi smanjenja kontakta s alergenima iz ambrozije vrlo važna.
Ishrana protiv alergije na ambroziju
Kako ističu stručnjaci, pored minimiziranja izloženosti polenu ambrozije i primene antihistaminika, treba imati u vidu i da određena hrana mođe da izazove ili pogorša simptome alergije na ambroziju.
Dr Neha Rešamvala, specijalistkinja za astmu i alergije iz Ostina, izdvojila je za portal naučnog lista Frontier Allergy, Asthma and Immunology spisak namirnica koje bi mogle da doprinesu alergijskim reakcijama.
Spisak hrane koju treba da izbegavate ako ste alergični na ambroziju
U nekim slučajevima je problem to što određena namirnica sadrži slične proteine kao ambrozija, poput banana i manga, dok artičoke pripadaju istoj porodici (Asteraceae), pa dele ista svojstva. U određenim namirnicama nalazi se polen, u koji može da zaluta i onaj iz ambrozije, pa da poveća verovatnoću da će doći do reakcije.
Na listi namirnica koje je izdvojila dr Rešamvala nalaze se:
- 1. banane,
- 2. artičoke,
- 3. ehinacea,
- 4. dinja,
- 5. mango,
- 6. čaj od kamilice,
- 7. krastavac,
- 8. med koji sadrži polen,
- 9. semenke suncokreta i
- 10. tikvice.
BONUS VIDEO
Nacionalni projekat praćenja ambrozije