Crni luk je gospodar svake kuhinje, ali ako ga ne čuvate pravilno vrlo brzo proklija ili se pokvari i morate da ga bacite
Gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne nalazi bar 2,3 kilograma luka, jer je on gotovo neophodan za prirpemu svakog jela. Ipak, ako ga kupujete na više, pa vam stoji u kuhinji, sigurno vam se desilo da se pokvari.
Takođe i klijanje nije dobro, jer ćete i u tom slučaju morati da ga bacite.
Pravilno skladištenje može napraviti veliku razliku u kuhinji, ne samo za banane i krompir, već i za produženje roka trajanja luka. Većina ljudi čuva luk u frižideru, zajedno sa drugim povrćem, ali to nije najbolje mesto za njih.
Kreator Jutjuba Džeri Džejms Stoun otkrio je svoju proverenu metodu za održavanje luka čvrstim i svežim, "bez truljenja ili kašastog oblika".
- Ako pravilno skladištite luk, može trajati i do šest meseci. Najvažnije - nikada ga ne skladištite u frižideru. Tu će se zapravo pokvariti i omekšati - objasnio je.
- Luk voli suvo, hladno, dobro provetreno mesto - dodaje Džeri.
- Izbegavajte zatvorene fioke, a najbolje ga je držati u ostavi ili na mestu sa puno vazduha. Ventilacija je ključna jer luk sam oslobađa vlagu - tvrdi Džeri.
Još jedno važno pravilo: nikada ga ne držite pored krompira. Luk oslobađa vlagu i gas etilen, što ubrzava klijanje krompira. Međutim, veoma dobro podnosi blizinu belog luka, jer vole iste uslove.
Ako kupujete luk u plastičnoj kesi, obavezno ga izvadite pre skladištenja. Plastika zadržava vlagu i podstiče stvaranje buđi. Da bi ostao svež, luk treba da "diše“, pa ga je najbolje čuvati u mrežastoj kesi ili korpi, gde vazduh slobodno cirkuliše.
Za kratkoročno skladištenje (dan ili dva), dovoljno je da ga stavite u činiju na kuhinjskom pultu ili u ormar. Međutim, za dugoročno skladištenje, idealno je hladno, suvo i tamno mesto, poput podruma ili garaže, gde nema direktnog svetla.
Bonus video:
Razlika između uvoznog i domaćeg belog luka