Ako volite grčke pite, ova slana varijanta s tikvicama i sirom osvojiće vas na prvi zalogaj! Kolokitopita je letnje zadovoljstvo za koje vam ne trebaju čak ni kore – sve se jednostavno sjedini i peče.
Grci su pravi majstori kad je reč o pitama, a jedan od dragulja grčke kuhinje je kolokitopita (Κολοκυθόπιτα), koja može da se pravi i slatka i slana.
Ako preferirate slatku verziju, ona se pravi od bundeve i omiljeni je zimski slatkiš, dok je tokom leta popularnija slana varijanta kolokitopite, odnosno pite s tikvicama i sirom.
Može da se pripremi s gotovim korama, a jednako je omiljena i pita od brašna. U svakom slučaju, čeka vas pravo zadovoljstvo ako ste ljubitelj peciva!
Sastojci:
- 1 kilogram tikvica
- 200-230 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 4 jajeta
- 150 ml grčkog jogurta
- 70 ml maslinovog ulja
- 1-2 veze mladog luka
- 300 g feta sira
- biber po ukusu
- peršun po ukusu
- malo mirođije, sveže nane...
- susam po želji
Priprema
- Operite dobro, pa izrendajte tikvice, posolite ih i stavite da odstoje najmanje 10 minuta kako bi pustile višak tečnosti.
- Iseckajte sitno mladi luk, peršun i drugo začinsko bilje koje ste odabrali.
- Umutite jaja, dodajte im grčki jogurt, maslinovo ulje i biber. Odvojeno pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte u smesu s jajima uz mućenje kako biste razbili grudvice.
- Procedite izrendane tikvice dobro, pa ih dodajte testu. Ubacite i seckani luk sa začinskim biljem i izmrvljen feta sir i promešajte.
- Obložite pek-papirom tepsiju, pa sipajte smesu, poravnajte, po želji pospite susamom i pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
BONUS VIDEO
Pita za prvo mesto
( Glossy, T.S.R. )