Sočna kora, kremast fil s mlečni ukusom i neodoljiv čokoladni preliv – ovo je letnji dezert koji se ne propušta, a priprema je i jednostavna i superbrza.
Letnje poslastice donose najviše radosti kada su kremaste i dobro ohlađene, a ukoliko ste ljubitelj spoja čokoladnog i mlečnog ukusa, danas imamo fenomenalan domaći slatkiš za vas!
U pitanju je brza letnja crno-bela torta, koja će zadovoljiti sva vaša čula, a uz to će vas osvežiti za tren oka.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 200 ml mleka
- 190 g brašna
- 30 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml čokoladnog mleka
Za fil
- 300 ml slatke pavlake
- 250 g maskarpone sira
Za čokoladni ganaš
- 180 g crne čokolade
- 200 ml slatke pavlake
Priprema
- Razbijte jaja, pa im dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i sve dobro mikserom ili žicom.
- Nalijte ulje i mleko, dobro promešajte, pa sklonite na stranu.
- U odvojenoj posudi pomešajte brašno s kakao prahom i praškom za pecivo, pa prosejte u prethodnu smesu i umutite žicom.
- Sipajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20-25 minuta. Izbockajte čačkalicom, pa stavit eda se hladi.
- U činiji umutite slatku pavlaku, pa kad se zgusne dodajte joj maskarpone sir i mutite još malo, dok ne dobijete gust krem.
- Izbockajte koru još malo čačkalicom ili viljuškom, pa ravnomerno sipajte čokoladno mleko preko kore.
- Zatim nanesite krem od slatke pavlake i krem-sira i poravnajte lepo špatulom.
- Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i dobro promešajte, pa stavite preko fila.
Ukrasite po želji: šarenim ili čokoladnim mrvicama, rendanom čokoladom ili mlevenim orašastim plodovima.
BONUS VIDEO
Eksperiment: koji sladoled je otporniji na sunce?
( Glossy, T.S.R. )