kremasto

Najlepši recept za letnju RAFAELO TORTU: Čak i ako ne volite kokos, ova će vas raspametiti ukusom

Rafaelo torta jedna je od onih s kojima nema greške, a priprema se i brzo i jednostavno. Štaviše, iznenadiće vas koliko je priprema laka!

Rafaelo torta s mekanom korom od belanaca i kremastim filom od žumanaca i pudingafoto: AnnapolisStudios/Shutterstock

Ukolite spadate u ljubitelje kokosa i nežnih, kremastih poslastica, rafaelo torta je pravi izbor za vas!

 

Inspirisana obožavanim rafaelo kuglicama, ova mekana poslastica spaja bogat ukus kokosa imleka u savršenom balansu. Idealan je izbor za svečane prilike, ali i za trenutke kada želite da se zasladite nečim posebnim.


Sastojci:


Za koru

 

  • 7 belanaca
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 150 g kokosovog brašna


Za fil

 

  • 7 žumanaca
  • 700 ml mleka
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice pudinga od vanile


Još:

 

  • 12 keksića
  • oko 100 ml mleka
  • 50 g kokosovog brašna


Priprema

 

  • Umutite belanca u čvrst sneg, uz dodavanje šećera i vanilin šećera.
  • Pomešajte brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa to postepeno umešajte u belanca.
  • Sipajte smesu u kalup obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15 minuta, dok kora ne postane žuta.
  • Kad izvadite iz rerne, okrenite naopako i ostavite da se hladi.
  • Potom umutite prah za puding od vanile sa žumancima i 200 ml mleka.
  • Preostalo mleko stavite da se kuva, pa kad provri, sklonite na stranu, umešajte razmućen puding i žumanca i vratite na ringlu da se kuva uz mešanje, dok se ne zgusne. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
  • Mikserom umutite šećer u prahu i maslac i umešajte u hladan fil.
  • Slatku pavlaku umutite za šlag i umešajte u ovaj fil.
  • Stavite pola fila na biskvit i poravnajte, pa poređajte keks koji ste prethodno umočili u mleko.
  • Potom preko stavite preostali fil i poravnajte.
  • Pospite na kraju kokosovim brašnom.

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru