Savršena za jesenje večeri uz šolju čaja ili kafe, ova pita će osvojiti sve za stolom!
Ako ste ljubitelj pita i želite isprobati nešto drugačije od klasične pite s jabukama, pita od krušaka je pravi izbor za vas!
Ova poslastica spaja nežan ukus zrelih krušaka s bogatom, aromatičnom korom, a tajni sastojak daje joj neodoljivu dubinu ukusa.
Priprema je brza i jednostavna, pa čak i početnici u kuhinji mogu uživati u ovom specijalitetu.
Sastojci
Za koru:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog putera, isečenog na kockice
- 50 g šećera
- Prstohvat soli
- 2-3 kašike hladne vode
Za fil:
- 5 zrelih krušaka (oljuštenih, očišćenih i isečenih na kriške)
- 80 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice đumbira u prahu
- 1 kašika skroba ili brašna
- 1 kašika limunovog soka
Tajni sastojak: 2 kašike meda s ukusom lavande ili cvetnog meda
Za premazivanje:
- 1 jaje (umućeno)
- Malo šećera za posipanje
Priprema
- U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu sličnu mrvicama. Dodajte hladnu vodu po kašiku, mešajući dok ne formirate testo. Oblikujte ga u disk, uvijte u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
- Pomešajte kriške krušaka sa smeđim šećerom, cimetom, đumbirom, skrobom i limunovim sokom. Na kraju dodajte med i lagano promešajte da se sve sjedini.
- Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u krug nešto veći od pleha za pitu. Prebacite testo u pleh, ostavljajući ivice da vise preko rubova. Rasporedite fil od krušaka ravnomerno preko testa. Preklopite ivice testa prema unutra da pokrijete deo fila.
- Premažite testo umućenim jajetom i pospite kristal šećerom za dodatnu hrskavost.
- Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatna, a fil ne zamiriše i postane gust.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Pobedničko jelo