švedska "kraljica kuhinje"

Mekane, slatke i tako sočne! Cimet rolnice prelivene glazurom savršene za zimske dane

Neodoljivi domaći pužići od cimeta najlepši su kada se služe topli, ali i hladni su slatki zalogaji po svačijem ukusu.

Cimet rolnice prelivene glazuromfoto: Varvara Krauchanka/Shutterstock

Cimet rolnice spadaju u najpopularnija slatka testa na svetu, a poznati su i kao pužići i zemičke sa cimetom i obično se služe u Skandinaciji i Severnoj Americi.


Potiču iz Švedske, odakle su osvojile svet svojim neodoljivim ukusom i gde su dobile naziv hagabullar, odnosno "kraljica kuhinje". Danas cimet rolnice imaju mnogo varijanti, a u SAD se obično prelivaju šećernom glazurom, a po želji se dodaje suvo grožđe.

 

Sastojci:


Za rolnice

  • 700 g brašna
  • 50 g kvasca
  • 2 jajeta
  • 120 ml tople vode
  • 250 ml toplog mleka
  • 50 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli


Za fil

  • mleko po potrebi
  • šećer po potrebi
  • cimet po potrebi


Za glazuru

  • 150 g šećera u prahu
  • aroma vanile
  • mleko


Priprema

  1. Sipajte u činiju toplu vodu, pa izmrvite kvasac, dodajte dve kašike šećera, razmutite i ostavite da naraste.
  2. Posle deset minuta, dodajte brašno, jaja, mleko, puter i so, pa zamesite testo i ostavite da nadođe. Posle pola sata, premesite i podelite testo na dva dela.
  3. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini, pa je namažite mlekom, i pospite šećer i cimet.
  4. Napravite rolnu od testa, pa je nožem secite na "pužiće" i ređajte ih po plehu obloženom pek-papirom. Pazite da se rollnice ne dodiruju i ostavite ih da narastu još malo.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.
  6. Pomešajte šećer i vanilu za glazuru, pa dodajte malo mleka dok ne dobijete gustu masu i time premažite rolnice oko 10 minuta nakon što ih izvadite iz pećnice.

 

BONUS VIDEO

Kako se prave sremački salčići?