neodoljivi

Sa kiselom vodom, orasima ili kakaom: 3 najlepša recepta za POSNI BAKIN KOLAČ koje ćete obožavati i van posta

Tokom posta se podjednako kao i van njega može uživati u ukusnim specijalitetima, a bakin kolač je nešto što ne treba zaobići

NAJLEPŠI POSNI RECEPTI ZA BAKIN KOLAČfoto: Shutterstock / Creative Family

Veliki Božićni post je počeo 28. novembra i sada već uveliko svi oni koji ga upražnjavaju spremaju ukusne posne specijalitete i pitaju se šta je to što bi sutra moglo da se nađe na meniju.

 

Ukoliko volite bakin kolač treba da znate da ga možete napraviti i u posnim varijantama tako da budu podjednako ukusni kao i kada ih spremate sa jajima i mlekom.

 

Ovo su tri najlepša recepta za posni bakin kolač i sigurni smo da će vas toliko oduševiti da ćete ih rado praviti i kada prođe post. 

Posni bakin kolač sa kiselom vodom

 

Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • rendana kora jednog limuna ili narandže

 

POSNA VERZIJA BAKINOG KOLAČA foto: Songkran wattanokul/shutterstock

Priprema:

 

U posudu sipajte kiselu vodu, ulje i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi.

Dodajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i rendanu koru limuna. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

 

Zagrejte aparat za bakin kolač, premažite uljem ako je potrebno, i sipajte po kašiku smese na svaki kalup. Pecite dok kolači ne porumene i postanu hrskavi.

 

Posni bakin kolač sa orasima

 

Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 200 ml gazirane mineralne vode
  • 100 ml ulja
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 prašak za pecivo

 

POSNI BAKIN KILAČ SA ORASIMA foto: Shutterstock/Vladislav Noseek

Priprema:

 

U posudu sjedinite mineralnu vodu, ulje i šećer, pa mešajte dok se šećer ne otopi. Dodajte mlevene orahe, cimet, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite u aparatu za bakin kolač dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

 

Posni bakin kolač sa kakaom

 

Sastojci:

 

  • 250 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera

 

POSNI BAKIN KOLAČ SA KAKAOfoto: Shutterstock / Fiery Phoenix

Priprema:

 

Pomešajte kiselu vodu, ulje, šećer i vanilin šećer dok se sastojci ne sjedine.

Dodajte kakao prah, brašno i prašak za pecivo, pa sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Pecite u aparatu za bakin kolač dok ne postanu hrskavi i mirisni.

 

Ovi kolači su jednostavni, brzi za pripremu i savršeni za posne dane.

 

Bonus video:

Lignje na morski način