recepti

3 najlepše POSNE PITE: Baklava je dobila ozbiljnu konkurenciju, slasne su, sočne i savršene za slavu ili svaki dan

Post je tu, a sad je na domaćicama da svojim ukućanima koji poste pruže priliku da uživaju u savršenim posnim pikanterijama

3 NAJLEPŠE POSNE PITE foto: Shutterstock / Tatiana Bralnina

Post uskoro počinje i sada je vreme da smislite šta je to što ćete spremiti svojim ukućanima kako bi uživali i u onim danima kada se trude da posteći očiste svoje telo i misli od svega što ga čini lošim.

 

U moru recepata koje možemo pronaći na Interentu izdvojili smo nekoliko za slatke pite, koje se ne mogu zaobići u danima posta. 

 

Pred vama su kraljice posne trpeze, najlepše slatke pite, koje mogu da prkose i toj čuvenoj, neodoljivoj baklavi. 

 

 

Pita sa jabukama i orasima

 

Potrebno je:

 

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg jabuka 
  • 200 g mlevenih oraha
  • malo šećera
  • malo ulja
  • kašičica cimeta
  • vanilin šećer

 

PITA S JABUKAMA JE POSLASTICA KOJOJ JE TEŠKO ODOLETI foto: Shutterstock

Priprema:

 

Jabuke oljuštiti, narendati i ostaviti na đevđiru da se ocede od soka. Zatim svaku drugu koru prskati uljem i vodom, pa ređati namaz od jabuka posut kašikom šećera, mlevenim orasima i cimetom.

 

Ređati u pleh i ponovo prskati uljem i vodom. Peći u zagrejanoj pećnici oko pola sata dok kore ne porumene. Posuti vanilin šećerom, iseći na parčiće i služiti.

 

Posna pita sa višnjama, grizom i orasima

 

Potrebno je za 3 rolnice:

 

  • 500 g višanja
  • 3 kašike griza
  • 3 kašike seckanih oraha
  • 2-3 kašike šećera
  • 200 ml kisele vode
  • 3,4 kašike ulja
PITA SA VIŠNJAMA JE PRAVI RAJ ZA NEPCA foto: Shutterstock / Minoli

Priprema:

 

U višnje bez koščica dodati griz, šećer i orahe. Sve izjednačiti. U činiju sipati kiselu vodu, pa dodati ulje. Tri kore ređati jednu preko druge i premazati vodom i uljem. Višnje podeliti na tri dela.

 

Na dno poređati trećinu višanja, saviti ivice i uviti. Tako i ostale dve. Oštrim nožem zaseći pitu da vam posle ne puca. Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumeni. Posuti prah šećerom i vanilin šečerom.

 

Đul pita 

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora
  • pola kilograma mlevenih oraha
  • 4 kašike šećera
  • 200 grama maslaca

 

Za preliv:

 

  • litar vode
  • 800 grama šećera
  • 1 limun

 

Priprema


Za preliv


U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte na najjačoj vatri dok ne provri. Zatim smanjite na srednju i kuvajte još 20 minuta do pola sata. Pred kraj dodajte limun iseckan na kolutove, pa stavite sa strane da se hladi.

 

Posle minut-dva probajte prstom koliko je lepljiv, a tekstura treba da bude slična sirupu.

SAVRŠEN RECEPT ZA NAJLEPŠU ĐUL PITUfoto: Mapa kulture/Shutterstock

Za kolač


Stavite rernu da se greje na 180 stepeni.


Pomešajte mlevene orahe i šećer, pa dobro promešajte. Otopite maslac.
Prvu koru premažite otopljenim maslacem, ali bez natapanja. Preko nje stavite drugu koru, takođe je blago premažite maslacem, pa po njoj pospite orahe sa šećerom. Ređajte tako dok ne potrošite materijal, idealno u dve odvojene ture, pa savijte kao rolat.


Prebacite rolat na dasku za sečenje, pa oštrim nožem presecite na kriškice, debljine ne veće od dva centimetra.


Prebacujte jednu po jednu ružicu na pleh, tako da fil bude okrenut nagore (i nadole).


Stavite da se peče 15 minuta, pa smanjite na 150 stepeni i pecite još pola sata. Potom prelijte sirupom, tako da ružice plivaju, pa ostavite da se hladi. Služite sutradan.

 

Bonus video:

Šta su popeci?