praktično, a neodoljivo

Sitni kolači za slavu: Čokoladna salama koja vam neće oduzeti više od 20 minuta

Neki je zovu čokoladna salama, neko čokoladni čorizo, a u svakom slučaju je ova brza poslastica dezert kom ne mogu da odole ni deca ni odrasli.

Čokoladna salama potiče iz italijanske i portugalske kuhinje i može da se obogati rumom, likerom, vinom...foto: Natallia Harahliad/Shutterstock

Sitni kolači su nezaobilazan i najslađi deo slavske trpeze, a ovi su uglavnom vrlo bogatog i upečatljivog ukusa i prave se od po tek nekoliko sastojaka i za vrlo kratko vreme.

 

Glavni sastojak najčešće je mleveni keks, kom možete dodati i orašaste plodove za intenzivniji ukus, pa nije potrebno pečenje.

 

Jedan od takvih dezerata koji su popularni širom sveta je čokoladna salama, italijansko-portugalski slatkiš koji se pravi od čokolade ili kakaoa, izlomljenog keksa i putera ili maslaca. Reč je o poslastici s kojom je dozvoljeno mnogo eksperimentisanja, pa po ukusu možete dodati i rum ili porto.

Sastojci:

 

  • 300 g izlomljenog keksa
  • 50 g badema
  • 200 g šećera
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 300 g čokolade
  • 140 g maslaca


Priprema

 

  1. Sipajte šećer u šerpu, pa prelijte sokom od pomorandže i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne otopi.
  2. Zatim ubacite maslac i izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se topi čokolada.
  3. Sklonite s vatre i dodajte keks po izboru, koji možete da izlomite prstima ili da ga ubacite u kesu za zamrzivač i izudarate čekićem za meso ili pređete oklagijom. Ubacite i seckane ili mlevene bademe.
  4. Promešajte, ostavite da se hladi, pa prebacite u providnu foliju i oblikujte kao salamu. Odložite u frižider.
  5. Posle 3-4 sata, izvadite i isecite na kriške.


BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?