Neki je zovu čokoladna salama, neko čokoladni čorizo, a u svakom slučaju je ova brza poslastica dezert kom ne mogu da odole ni deca ni odrasli.
Sitni kolači su nezaobilazan i najslađi deo slavske trpeze, a ovi su uglavnom vrlo bogatog i upečatljivog ukusa i prave se od po tek nekoliko sastojaka i za vrlo kratko vreme.
Glavni sastojak najčešće je mleveni keks, kom možete dodati i orašaste plodove za intenzivniji ukus, pa nije potrebno pečenje.
Jedan od takvih dezerata koji su popularni širom sveta je čokoladna salama, italijansko-portugalski slatkiš koji se pravi od čokolade ili kakaoa, izlomljenog keksa i putera ili maslaca. Reč je o poslastici s kojom je dozvoljeno mnogo eksperimentisanja, pa po ukusu možete dodati i rum ili porto.
Sastojci:
- 300 g izlomljenog keksa
- 50 g badema
- 200 g šećera
- 100 ml soka od pomorandže
- 300 g čokolade
- 140 g maslaca
Priprema
- Sipajte šećer u šerpu, pa prelijte sokom od pomorandže i kuvajte uz mešanje dok se šećer ne otopi.
- Zatim ubacite maslac i izlomljenu čokoladu, pa mešajte dok se topi čokolada.
- Sklonite s vatre i dodajte keks po izboru, koji možete da izlomite prstima ili da ga ubacite u kesu za zamrzivač i izudarate čekićem za meso ili pređete oklagijom. Ubacite i seckane ili mlevene bademe.
- Promešajte, ostavite da se hladi, pa prebacite u providnu foliju i oblikujte kao salamu. Odložite u frižider.
- Posle 3-4 sata, izvadite i isecite na kriške.
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?