pravoslavci slave svetiteljku

Najmoćnija molitva Svetoj Petki: Veruje se da izgovaranje ovih reči donosi zdravlje, potomstvo, spas, blagostanje...

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 27. oktobra, proslavljaju svetiteljku Prepodobnu mati Paraskevu, koja je u narodu poznatija kao Sveta Petka, odnosno praznik Petkovdan.

Sveta Petka se slavi 27. oktobrafoto: Shutterstock/hramikona

Prepodobna mati Paraskeva ili Sveta Petka spada u najcenjenije svece u srpskom narodu, a dan koji joj je posvećen je veliki praznik za koji se vezuje mnogo običaja i verovanja.


Život, smrt i svetost Svete Petke


Prepodobna mati Paraskeva došla je na svet u Epivatu, na obali Mramornog mora, polovinom 10. veka, u porodici koja je bila imućna i veoma religiozna. Njen stariji brat se mlad zamonašio, baš kao i ona, odmah nakon smrti roditelji. Prema predanju, otišla je Carigrad kako bi se zamonašila u Crkvi Svete Sofije.


Nakon toga je život provela kao asketa u Jordanskoj pustinji, a u starosti se uputila u rodni Epivat nakon što joj je, kažu vernici, anđeo došao u san i rekao da tako postupi.

Preminula je posle dve godine, a nakon njene smrti primećeno je da se tela oko nje osećaju, pa je silom prilika grob otvoren i uočeno je njeno "netruležno telo".


Nakon što je dvoje ljudi – Efimija i Đorđe – sanjali da je ona svetiteljka i dobili naredbu da izvade Paraskevino telo, njene mošti su prenete u crkvu.

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u nedelju, 27. oktobra, proslavljaju svetiteljku Prepodobnu mati Paraskevu, koja je u narodu poznatija kao Sveta Petka, odnosno praznik Petkovdan.foto: FILIP PLAVČIĆ

One su potom premeštane više puta, a danas se većim delom nalaze u gradu Jaši, dok su dva prste šake u Kapeli Svete Petke na Kalemegdanu.


Neki vernici je nazivaju i "Petka Biogradska" zbog čuvanja njenih moštiju u Beogradu, kao i "Petka Trnovska" jer su joj mošti neko vreme bile i u Trnovu, u Bugarskoj.


Molitva Svetoj Petki


Budući da je toliko cenjena među srpskim pravoslavnim vernicima, u našem narodu ima mnogo običaja i verovanja koja se vezuju za Prepodobnu mati Paraskevu.


Tradicionalno se smatra zaštitnicom žena i bolesnih ljudi, a mnogi joj se stoga mole za potomstvo i za spasenje.


Postoji više molitvi koje možete pročitati Svetoj Petki za zdravlje, ljubav, porodicu, pomoć, a ovo je najčešća i, veruje se, najmoćnija.

 

Oltar u pravoslavnoj crkvifoto: Foto_Nikata/Shutterstock

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas.

 

Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.


Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi.

 

Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova.

 

Amin.

BONUS VIDEO

Crkva prihvatila Milankovićev kalendar, a zašto ga ne primenjuje?