čudesni put

Danas proslavljamo Prepodobnu Pelagiju – zaštitnicu grešnih žena: Evo kako je izgledao njen put od bludnice do svetice

Preminula je na današnji dan 461. godine.

Bila je najveća grešnica, a onda je odlučila da svoj život promeni iz korenafoto: fortton/Shutterstock

Pelagija Palestinska najpoznatija je žena koja je prešla put od života ispunjenog bludom do onog obojenog duhovnim ispunjenjem.

 

Kako bi joj svi gresi bili oprošteni morala je da se odrekne svega materijalnog i od tada za nju više ništa nije bilo isto.

 

Nakon smrti proglašena je sveticom, a danas se Prepodobnoj Pelagiji mole sve žene koje nastoje da im greh bude oprošten.

 

Rođena je u Sirijskoj Antiohiji i prema starom hrišćanskom verovanju, Bog joj je podario izuzetnu lepotu koju je Pelagija, prema predanju, koristila kako bi se za što kraće vreme domogla velike količine novca.

 

Svoje lepo lice i telo navodno je koristila kako bi zavodila muškarce, a potom im naplaćivala za vreme provedeno zajedno.

 

Obeležena kao grešnica, kada se dovoljno obogatila Pelagija se odvojila od svoje primarne porodice i potpuno osamostalila. Ovakav način života nastavila je da forsira sve dok joj jedan događaj nije u potpunosti promenio način razmišljanja i tok života.

 

Naime, jednog dana ona je u crkvi čula propoved o "strašnom sudu" i upravo to ju je navelo da svoj život promeni iz korena.

 

Novi put je pronašla u verifoto: Shutterstock / Klavdiia Arziukova

– Smiluj se meni, grešnoj, oče sveti, krsti me i nauči me pokajanju: ja sam more bezakonja, ambis propasti, mreža i oruđe đavolsko – bile su reči kojima je pokajnica Palestinska molila arhijereja Hristova za pomoć.

 

Kako nijedan drugi sveštenik nije hteo ni da čuje za pomilovanje, a kamoli krštenje Pelagije, arhijerej Hristov bio je taj koji se odazvao njenom vapaju i odlučio da je krsti.

 

Jedini uslov bio je da sav nečastivo zarađeni novac Pelagija podeli sirotinji i pribegne najstrožem postu na vodi, što je ona i učinila. Nakon tri godine bližnji su je molili da prekine post, ali ona je ostala dosledna svom novom putu do samoga kraja.

 

Pelagija je umrla na današnji dan 461. godine, a molitvom joj se obraćaju sve žene koje žele da okaju svoje grehove. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Obeležena gradska slava Svete Trojice u Vranju