uređenje doma

Kako od skučenog kupatila za male pare napraviti lep & komforan prostor? 7 jednostavnih trikova

Ne morate uložiti puno truda i novca kako biste stvorili svoju savršenu malu oazu.

Uz par trikova, i najmanje kupatilo može izgledati lepo i biti praktičnofoto: Pinterest / Printscreen / thistlehouse

Uređenje malog kupatila može biti izazovno, ali uz nekoliko pametnih trikova, ovaj prostor može postati pravi dragulj u vašem domu.

 

Sa kreativnim rešenjima, možete učiniti da vaše kupatilo izgleda prostranije, funkcionalnije i estetski privlačnije.

 

Donosimo vam sedam trikova koji će vam pomoći da vaše malo kupatilo zasija u punom sjaju.

 

1. Zanimljive pločice ili tapete oko lavaboa

 

Jedan od najlakših i najefektnijih trikova za osvežavanje malog kupatila jeste da postavite pločice sa različitom šarom ili teksturom iznad lavaboa. Umesto jednobojnih pločica koje mogu izgledati monotono, odlučite se za uzorak koji će privući pažnju i dodati dinamiku prostoru. Možete se poigrati kombinacijom pločica u neutralnim tonovima sa onima koje imaju zanimljive geometrijske oblike ili mozaik motive. Ovaj detalj ne samo da će izgledati luksuznije, već će i naglasiti vašu kreativnost.

 

2. Lavabo neobičnog oblika

 

Zašto se zadovoljiti klasičnim pravougaonim ili okruglim lavaboom kada možete odabrati nešto unikatno? Lavabo u obliku činije, ovalan ili čak asimetričan može postati centralna tačka u malom kupatilu. Ovakvi lavaboi donose dozu modernosti i elegancije, a osim estetske funkcije, oni mogu biti i vrlo praktični jer često zauzimaju manje prostora nego standardni modeli.

 

3. Osvetljenje ispod ogledala

 

Osvetljenje igra ključnu ulogu u svakom prostoru, a u malom kupatilu ono može biti presudno. Postavite LED trake ispod ogledala ili iznad njega kako biste dodali meko, ali efektno osvetljenje. Ovo rešenje ne samo da čini prostor vizuelno većim i svetlijim, već je i praktično kada vam je potrebna bolja vidljivost prilikom jutarnje rutine. Ovakav detalj daje kupatilu sofisticiran i moderan izgled.

 

4. Veliko ogledalo bez okvira

 

Ogledala su neizostavan saveznik u malim prostorima, jer stvaraju iluziju većeg prostora. Umesto malih ili uokvirenih ogledala, odlučite se za jedno veliko ogledalo bez okvira koje će pokrivati čitav zid iznad lavaboa. Ovaj trik stvara osećaj dubine, reflektuje svetlost i čini da kupatilo izgleda prostranije nego što zapravo jeste.

 

5. Staklena tuš kabina

 

Ako želite da vaš mali prostor deluje prostranije, razmislite o ugradnji staklene tuš kabine umesto klasične zavese ili zatvorenih kabina. Staklo ne blokira vidno polje, pa će vaš prostor izgledati otvorenije i manje skučeno. Osim toga, staklene tuš kabine su jednostavne za održavanje i dodaju elegantan, minimalistički stil celokupnom prostoru.

 

6. Otvorene police

 

Mala kupatila često nemaju dovoljno prostora za odlaganje stvari, ali umesto masivnih ormarića, razmislite o ugradnji otvorenih polica. One ne samo da su praktične, već omogućavaju da postavite dekorativne elemente poput sveća, biljaka ili luksuznih peškira. Otvorene police čine prostor lakšim i organizovanijim, dok vizuelno ne opterećuju prostor.

 

7. Zidni elementi za skladištenje

 

Kada je prostor ograničen, svaki centimetar je dragocen. Ugradite zidne elemente za skladištenje, poput držača za peškire ili ormarića, kako biste maksimalno iskoristili vertikalni prostor. Ovako ćete osloboditi pod i stvoriti više mesta za kretanje, dok će vaši peškiri i proizvodi biti lako dostupni i uredno složeni.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS  VIDEO

Ovo je palata u kojoj živi Zlatan Ibrahimović