oaza mira u centru grada

Lepšu kuću niste videli! 800 godina stara rezidencija slavnog dizajnera smeštena je u srcu Rima & oduzima dah

Enterijer ove stare palate odiše duhom nekih davno prošlih vremena, koje je kreativni direktor modne kuće "Valentino" na najlepši mogući način ukrstio sa svojim unikatnim umetničkim izrazom.

Alesandro Miišel je jedna od najistaknutijih figura u svetu modefoto: Pinterest / Printscreen / vanityfair.com

Alesandro Mišel poznati modni dizajner sa fascinacijom prema istoriji i umetnosti, našao je svoj dom iz snova u jednoj od najikončnijih i najzagonetnijih građevina u Rimu - "Palazzo Scapucci".

 

Ova rezidencija, smeštena u srcu Rima, savršeno oslikava Mišelovu strast prema zaboravljenoj lepoti i izbledeloj raskoši, jer je puna istorije i tajni koje intrigiraju svakoga ko kroči u njene prostorije.

 

"Palazzo Scapucci" kao retko koji dom nosi sopstvenu priču u svakom kutku, pa čak i u svojoj srednjovekovnoj kuli, gde legenda kaže da se u 11. veku rodio Sveti Otone Frangipane.

 

Kao tinejdžer Mišel je tokom devedesetih lutao Rimom, privučen njegovom haotičnom lepotom. U to vreme, sa jarkozelenim mohawk-om i punk stilom, bio je jedinstven prizor u konzervativnom kvartu Trieste, gde je pohađao školu.

 

Dok su njegovi vršnjaci izlazili na rejvove i družili se u centralnim rimskim piazzama, Mišel je bio opsednut arhitekturom grada i tražio je inspiraciju u svakom kutku, čekajući da mu zgrade "progovore".

 

Posećivao je i znamenite lokacije kao što je "Villa Giulia", gde je provodio sate među antičkim eksponatima i snivao o prošlim vremenima.

 

"Palazzo Scapucci" savršeno odražava Mišelovu opsesiju restauracijom i očuvanjem istorije. U saradnji sa timom stručnjaka, pažljivo je radio na oživljavanju ove 800 godina stare zgrade, ističući njene originalne elemente.

 

Tokom restauracije otkrio je papinske grbove iz 15. veka, ostavštinu vremena kada je kompleks služio kao manastir pod zaštitom Pape Siksta IV.

 

Mišel gleda na ovaj proces kao na način da "leči" kuće koje su prošle kroz zanemarivanje i propadanje. Za njega, restauracija je čin ljubavi prema prošlim životima tih zgrada i njihovoj istoriji.

 

Jedna od najzanimljivijih priča povezanih s palatom Skapući odnosi se na legendu o ljubimici porodice Skapući – majmunici koja je, iz ljubomore prema tek rođenom detetu, pobegla na vrh kule držeći bebu.

 

Otac deteta se, u panici, molio Devici Mariji i obećao da će u znak zahvalnosti ako beba bude spašena, trajno držati zapaljenu uljanu lampu u kuli. Čudo se desilo: majmunica je vratila dete, a svetlo u kuli gori još od tada.

 

Mišelova nova rezidencija oličava sve što je dizajneru drago – to je mesto gde se prošlost susreće sa sadašnjošću, a svaki kutak priča priču o životima koji su nekada tu obitavali.

 

Okružen stilizovanim antikvitetima i raskošnim detaljima, Mišel uživa u ovom prostoru koji odiše misterijom i bezvremenskom lepotom, odajući počast bogatoj rimskoj istoriji koja i dalje očarava svakoga ko se upusti u istraživanje ovog večnog grada.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovo je palata u kojoj živi Zlatan Ibrahimović