praznik

Sutra je Miholjdan – evo koje običaje i verovanja treba da poštujete 12. oktobra kako bi vas sreća pratila cele godine

U pitanju je jedan od najlepših verskih praznika.

foto: Youtube / Printscreen / @KTVarhivavesti

Vekovima unazad dan prepodobnog Kirijaka Otšelnika, poznatiji kao Miholjdan, proslavljaju pravoslavci, katolici i protestanti širom sveta.

 

Ovaj praznik obeležava se svake godine na isti dan – 12. oktobra, a prema narodnom verovanju, tek kada on prođe počinje prava jesen.

 

Možda vam je poznat i izraz"miholjsko leto", koji je skovan upravo na osnovu toga što se obično svake godine oko Miholjdana vreme prolepša.

 

Verovanja vezana za Miholjdan

 

Vekovima stara verovanja deo su verske tradicije i prenose se sa kolena na koleno, a ovo su neka koja vezujemo za 12. oktobar:

 

  • U narodu postoji čvrsto verovanje da su ljudi rođeni na ovaj dan posebno blagosloveni i nadareni, te da će ih kroz čitav život sreća pratiti na svakom koraku
  • Kako smo već prethodno pomenuli, mnogi veruju da se svake godine baš u danima oko ovog praznika vreme naglo poboljšava i postaje toplije, te otuda i pojam "miholjsko leto".
  • U nekim krajevima ovaj period naziva se još i "sirotinjsko leto", jer se veruje da mu se upravo najviše radovala sirotinja.
  • Još jedan interesantan naziv za Miholjdan jeste "mišji dan". Naime, u narodu vlada verovanje da, ukoliko nisu na vreme pripremili hranu i svoje jazbine za zimu, miševi i ostale poljske životinje mogu uginuti.

 

Narodno verovanje kaže da na Miholjdan treba obaviti poljoprivredne poslovefoto: hedgehog94/Shutterstock

Narodni običaji

 

Sveti Kirijak Otšelnik je zaštitnik mnogih domova, pa je tako Miholjdan zabeležen kao 13. najslavljenija slava u Srbiji.

 

U mnogim selima na ovaj dan organizuju se litije i manifestacije u čast svetom Kirijaku, a verovanje koje se vekovima unazad održava kaže da je Miholjdan rezervisan za rad u polju, sađenje i obrađivanje zemlje.

 

Ipak, kućne poslove poput usisavanja i čišćenja nikako nemojte obavljati, jer se veruje da to može doneti lošu sreću.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Običaji koje treba poštovati na Miholjdan