ova ko se gaje

Ekspolozija boja u vašoj bašti, cveće za 4 godišnja doba: Zanimljive činjenice o hrizantemama koje do sada niste znali

Nema ništa lepše nego kad jesenje sivilo razbiju prelepe boje hrizantema koje mogu da cvetaju sve do proleća 

KRALJICE JESENJE BAŠTE foto: Shutterstock / Profimedia/ Savina Nataliia

Ukoliko se radujete jeseni, jer sa njom stiže vreme za bavljenje baštom i sadnjom cveća onda ste sigurno među onima kojima su hrizanteme jedno od omiljenih biljaka.

 

Bohoraste, visoke, patuljaste... Za koje god da se odlučite budite sigrurni da ćete se već na prvi cvet zaljubiti. Ipak, ono što treba da znate jeste način na koji se sade, kako se održavaju, koliko se zalivaju, a onda se spremite za eksploziju boja.

Simbolika hrizantema

 

Retko ko zna da hrizanteme potiču iz Kine. Neke informacije o njima datiraju  još iz 15. veka pre nove ere. U kineskoj kulturi, hrizantema predstavlja jedan od četiri cveta koji se najčešće pominju u kineskim mitovima i pesmama.

 

Hrizantema je za mnoge kraljica jeseni, a mnogi je zovu cvećem 4 godinšnja doba. Takođe, hrizantema je simbol plemenitosti, a često simboliše i radošt i optimizam.

 

MOĆNA SIMBOLIKA HRIZANTEMA foto: Shutterstock /Lapa Smile

U Japanu, cvet se koristi kao carski grb više do 1.200 godina, a svakog 9. septembra se slavi Nacionalni dan hrizantema, poznat i kao festival sreće. Suprotno tome, u Evropi se često nosi na groblje u čast mrtvih.

 

Hrizanteme su jestive

 

Suve glavice cvetova se koriste za lekoviti čaj, a mogu se konzumirati u svežem stanju, kao dodatak salatama. Međutim, lišće je takođe jestivo, i ono, takođe, može da se dodaje salatama ili da se kuva poput drugog zeleniša, piše Agromedia.rs

 

Ali, nemojte da skidate listove i cvetove sa hrizantema, ukoliko niste sto posto sigurni da nisu tretirane nikakvim pesticidima i hemikalijama.

 

Bonus video:

kako da naučimo da sami prepoznamo lekovite biljke?