poštuje se u svim religijama

Ovo voće se obavezno jede na Krstovdan: U narodu se veruje da ćete tako u život privući obilje, sreću i zdravlje

Praznik u narodu poznat kao jesenji Krstovdan – zapravo Vozdviženje Časnog krsta – Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju 27. septembra, a njega prati niz običaja i verovanja.

Malo je poznato da Časni krst, jedna od najvažnijih hrišćanskih relikvija, nije neprekidno bio u Svetoj zemlji. On je nošen kao trofej iz Jerusalima u Persiju, da bi bio vraćen tamo gde pripada – Crkvi Svetog groba na Golgoti.foto: Oleg Kopyov/Shutterstock

Jesenji Krstovdan, odnosno Vozdviženje Časnog krsta, slavi se u znak sećanja na dan kada je na Golgoti pronađen i iskopan Časni krst, kao i na dan kada je iz Persije vraćen u Jerusalim.


Budući da je reč o danu koji je veoma poštovan u srpskom narodu vekovima, postoji niz običaja i verovanja za jesenji Krstovdan, a među zanimljivijima jeste da ljudi koji su rođeni na ovaj praznik nose poseban teret u vidu senke Časnog krsta na svojim plećima, te pred Bogom naročito odgovaraju za svoje postupke.


Interesantan je običaj unošenja određene biljke u dom na Krstovdan, prethodno osveštane u crkvi.

Šta valja pojesti na jesenji Krstovdan?


Takođe, tu je i strog post na ovaj praznik, i to kroz suhojedenje, što znači da se jedu samo suva hrana ili isključivo hleb i voda, jednom u toku dana.

 

Na taj način Krstovdan obeležavaju monasi, dok se u narodu posti nešto manje rigorozno, ali ima vernika koji preferiraju da na ovaj način poštuju Vozdviženje Časnog krsta.


Postoji narodno verovanje da pored hleba obavezno na Krstovdan valja pojesti i grožđe, jer je ono simbol obilja, plodnosti i slasti pobede, pa se veruje da oni koji ga na ovaj praznik pojedu u svoje živote privlače sreću.

 

Grožđe se obavezno jede na jesenji Krstovdanfoto: Nungning20/Shutterstock

Grožđu su kroz istoriju u mnogim sredinama širom sveta dodeljena mnoga simbolična značenja, pa se vezuje za božanske moći, gostoprimstvo, žrtvovanje, slavlje, uživanje, zdravlje i proslavu života.

 

Kada je reč konkretno o hrišćanstvu, grože simbolizuje božanski sud, plodove nečijeg rada i duhovni rast.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Običaji za Krstovdan