dobro razmislite

5 rasa pasa koje poznati veterinar nikako ne preporučuje novim vlasnicima – a evo i zašto

Ukoliko svoju porodicu želite da obogatite jednim čupavim četvoronožnim članom, možda bi prethodno trebalo da se raspitate o njihovim genetskim predispozicijama.

Koji psi nisu preporučljivi za nove vlasnike?foto: Bridget Catterall / Alamy / Alamy / Profimedia

Pas je čovekov najverniji prijatelj i oni koji ga imaju za kućnog ljubimca dobro znaju koliko uzajamne ljubavi je prisutno u tom odnosu.

 

Svaki vlasnik psa teži ka tome da svom mezimcu obezbedi što duži i zdraviji život, ali genetske predispozicije pojedinih rasa, uz sve naporem ponekada to čine nemogućim.

 

Poznati veterinar Ben Simpson Vernon na društvenoj mreži TikTok često objavljuje snimke edukativnog karaktera, a sada je za buduće vlasnike pasa izdvojio 5 pasmina koje on nikada ne bi preporučio, uz objašnjenja i zašto je to tako.

 

1. Zapadno škotski terijer - Vesti

 

Vestifoto: ClassicStock / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako Vernon naglašava, na listi rasa koje imaju probleme sa upornim alergijama i kožnim bolestima, ovi slatki maleni psi zauzimaju visoko prvo mesto. Ukoliko obratite pažnju primetićete da većina Vestija ima braon fleke oko šapica, i ne, to nije prirodna boja njihove dlake. U pitanju su fleke nastale od velike količine pljuvačke, s obzirom na to da zbog konstantnog svraba koji osećaju na šapama škotski terijeri neprestano ližu svoje nogice. Čak sve bolesti nose naziv po ovim psima: jedno je "vesti pluća" odnosno plućna fibroza, koja kod Vestija obično prouzrokuje rane na plućima i poteškoće u disanju. Drugo je "vesti brada", odnosno velika bolna izraslina koja se često stvara još kod štenaca.

 

2. Napolitanski mastif

 

Napolitanski mastiffoto: Heidi Bollich / Shutterstock

Ovi dobroćudni divovi verni su prijatelji svojim vlasnicima, ali imaju jednu veliku manu – bale koje konstantno cure i slivaju se po podu, tepisima, odeći, nameštaju. Ukoliko imate kuću sa dvorištem, ova pasmina može biti dobar izbor, ali ako nameravate da ga držite u kući, onda to možda i nije najpametniji izbor. Takođe, dlaka sa glave konstantno je u opadanju, a imaju nepravilan oblik oka, te dlačice često padaju na očnu površinu i grebu je, što može izazvati probleme sa vidom. 

 

3. Italijanski hrt

 

Italijanski hrtfoto: JTaI / Shutterstock

Ovi prelepi psi gracioznog izgleda veoma su osetljivi i nežni. Kosti na nogama daleko su krhkije nego kod ostalih rasa. Koža im je izrazito tanka, te veoma lako zarađuju rane. Osim toga, ovi psi nemaju generalno problema sa zdravljem, ali Vernon ističe da mu se kao veterinaru ne dopada činjenica da je ova pasmina dobijena različitim ukrštanjima kako bi se dobila rasa elegantne konstitucije, a na račun prevelike osetljivosti.

 

4. Nemački ovčar

 

Nemački ovčarfoto: Operation 2022 / Alamy / Alamy / Profimedia

Pre svega, Ben Simpson Vernon ne preporučuje nemačkog ovčara zbog njegovog izraženo nezgodnog temperamenta. Naime, ovi psi veoma su zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima, te kada imaju posla sa nepoznatim ljudima, životinjama ili okruženjima, znaju da budu itekako agresivni i napadni. Takođe, imaju veoma loše genetske predispozicije i skloni su mnogim oboljenjima, kao što je displazija kuka ili lakta. Takođe, u poznijim godinama dosta nemačkih ovčara oboleva od degenerativne mijelopatije, koja ih parališe, a problemi sa upalnim procesima u analnoj regiji takođe su česti i naporni, 

 

5. Bernardinac

 

Bernardinacfoto: Gottfried Czepluch / imago stock&people / Profimedia

Ovi psi su veoma dragi i omiljeni izbor za porodičnog psa. Nažalost, ovi medvedići dobrog srca imaju jedan veliki problem – urođenu predispoziciju da obole od kancera. Postoji jedna posebna, izrazito agresivna sorta raka koja se retko javlja kod pasa, ali u proseku ubije jednog od sedam bernardskih pasa. U pitanju je histiocitni sarkom, a najčešće se razvija u srednjim do starijim godinama.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pas koji sakuplja smeće po parkiću