tužan povod

Bojana i Predrag Bambić bili su u prvom redu: Održana komemoracija Radmili Živković

U Narodnom pozorištu održana je komemoracija Radmili Živković, koju su tu ispratili njene kolege i prijatelji, kao i ćerka Bojana i bivši suprug Predrag Bambić.

Portreti Radmile Živković na njenoj komemoraciji u Narodnom pozorištufoto: M.P./ATAImages

Komemoracija glumici i prvakinji Narodnog pozorišta, Radmili Živković održana je 24. septembra u njenom matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

Ona je preminula 20. septembra 2024. godine u Beogradu, u 72. godini, a na "daskama koje život znače"  i na kojima je ona tako blistala, njene kolege, prijatelji i porodica su se oprostili od nje.

 

Među prvima su na komemoraciju stigli Tanja Bošković,  Svetislav Bule Goncić i Predrag Bambić, sa kojim je dobila ćerku Bojanu Bambić.

 

Na komemoraciju su došli i ministar kulture Nikola Selaković, kao i mlađe Radmiline kolege, Igor Đorđević, Pavle Jerinić, Dragana Varagić i Stefan Buzurović...

 

Bojana i Predrag Bambić zajedno su sedeli u prvom redu, a držali su se za ruke u svom bolu.

 

FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages
FOTO: R.Z./ATAImages

 

Govor Svetislava Goncića na komemoraciji

 

Upravnik Narodnog pozorišta i glumac Svetislav Bule Goncić je podsetio na bogatu karijeru glumice.

 

 Rada Živković je rođena u Kruševcu, 14. januara 1953. godine. Rođena je u gradu koji je dao veliki broj naših najvećih glumaca. Nezaboravni Čkalja, divni Đuza, izuzetni Taško Načić, sjajna Olga Stanisavljević, velika Rada Savićević, moj dragi Bata Paskaljević, još mnogo velikih imena iz Kruševca koji su stvarali našu scenu i zauvek obeležili naše glumište, postajući uzor generacijama koje će doći, i naravno Ministarka, Ljubinka Bobić — istakao je Goncić i dodao:

 

Danas možemo da kažemo da je svako od ovih imena jedno svetlo na nebu glume, svetla koja đe zauvek obasjavati naše pozorište, a kada utonemo u mrak sale, tim svetlima se pridružio i sjaj Rade Živković. Razgrnuće mrak svaki put kada se digne zavesa u Narodnom Pozorištu, obasjavajući igru, obasjavajući život, obasjavajući umetnost, obasjavajući i dajući smisao našeg postojanja na sceni.

 

svetislav Goncić održao je govor na komemoraciji Radmili Živkovićfoto: R.Z./ATAImages

Goncić je pričao o njenoj karijeri, ali i uticaju koji je imala na svet glume, pozorišta, te podsetio na nagrade koje je dobijala.

 

Kad god se upale svetla na ovoj sceni, kad iz mraka izroni pozorište, svako svetlo je jedno veliko ime, a sada je zauvek tu i svetlo Rade Živković, u svakoj predstavi, na svakom aplauzu. Rado, hvala ti na tome, hvala što nas ne napuštaš, što nam u ovom romanu života osvetljavaš put. Scena ti je zauvek zahvalna, a mi te ispraćamo sa velikom ljubavlju — zaključio je Goncić.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Ovacije na kraju komemoracije glumici Radmili Živković