čvrsto je rešila

Razloge nije krila: Zbog čega Radmila Živković gotovo punih 10 godina nije htela da kroči pred kamere?

Radmila Živković je iznenada preminula, a, nažalost, već gotovo punu deceniju nismo mogli da je gledamo na televiziji.

Radmila Živković nije glumila od 2015.foto: Damir Dervišagić

Čuvena "Gospođa ministarka", glumica Radmila Živković preminula je u 72. godini u Beogradu.

 

Čuvena glumica i dobitnica prestižne nagrade "Žanka Stokić" ostavila je dubok trag u domaćoj kulturi, a igrala je u pozorištu, filmovima i na televiziji. Samo neke od njenih cenjenih uloga su one u "Naivku", "Sabirnom centru", "Položajniku", u ulozi tetke Doke u "Zoni Zamfirovoj", ali i brojnim serijama, gde se izdvojila i ulogo Đilde u "Srećnim ljudima".


Ipak, Radmilu dugo nismo videli pred kamerama, a ona nije krila koji je razlog za njeno nepojavljivanje, iako smo je viđali u pojedinim televizijskim emisijama, ali i na komemoracijama ljudi iz sveta glume koji su nas takođe rano napustili.

 

Zbog čega Radmilu godinama nismo gledali pred kamerama?

 

Od poslednje klape sitkoma „Ulica lipa“ 2015. nije stala ispred kamera, a jednom je govorila o tome kako ni ne želi da se pojavljuje po svaku cenu, niti je bila zadovoljna statusom sopstvene profesije u današnjem vremenu.

 

Verovatno im ne odgovaram, ali i ne želim da se pojavljujem jer je ogromna degradacija profesije. Mnogima ne bih dala ni da prodaju šargarepu na kvantaškoj pijaci, a ne da se bave produkcijom i snimanjem. Nažalost, dosta naših glumaca pristaje na takve uslove jer ih je previše. Na stotine ih završi fakultet svake godine i treba nekako da se izbore za svoje mesto – ispričala je Radmila tada za Gloriju.

 

"Ne tražim mnogo...", govorila je čuvena Radmila Živkovićfoto: Damir Dervišagić

Nisam alavica, ne tražim mnogo, i neću nikoga da uznemiravam. Uvek sam imala budalastu ideju da svi mi radimo svoj posao, glumci, reditelj, dramaturg... Zvaćeš zato što ti trebaju najbolji. Da li treba nekoga da vučem za rukav i pitam: „Ej, da li me vidiš?“ Ne. Izvolite, igrajte se koliko hoćete, ja se u međuvremenu igram sama sa sobom. Živim prilično skromno i nemam te fantazije da mi je potrebno sve – zaključila je tada slavna glumica.

 

Bonus video

Radmila Živković na sahrani Jagoša Markovića