poput magije uklanja nečistoću

Trik star 200 godina: Umesto da vodu u kojoj ste kuvali pasulj prospete u sudoperu, iskoristite je za pranje prozora

Ako želite da smanjite upotrebu hemikalija prilikom čišćenja svog doma ovo je super trik za vas 

foto: Shutterstock / pikselstock

Da li ste nekada razimišljali o tome kako su naše bake čistile kuću pre nego što su se na tržištu pojavila brojna sredstva i hemikalije za uklanjanje raznih vrsta nečistoća?

 

Ako vam je to nekada palo na pamet evo i odogovra na to pitanje. One su se dovijale na razne načine, šerpe su čistile pepelom, veš prale domaćim sapunima od svinjske masti, a prozore... E za njih su imali posebno sredstvo.

 

Pravile su ga, verovali ili ne, samo kada kuvaju pasulj, a evo i zašto.

U 19. veku nije postojalo sredstvo za pranje prozora. Zato su se domaćice dovijale na razne načine kako bi mogle lakše da održavaju higijenu u svom domu. 

 

Za pranje prozora koristile su onu prvu vodu od pasulja, koju današnje domaćice najčešće prosipaju u sudoperu. U njoj se nalaze materije koje odlično uklanjaju nečistoće sa stakla.

ČIŠĆENJE PROZORA VODOM OD PASULJA foto: Shuterstock/Africa Studio

Kad pasulj prokuva, vodu treba procediti kroz sitnu cediljku, tako da se uklone ljuske ako ih u vodi ima. Ostatak sipajte u posudu, dodajte još malo vruće vode i sipajte u prskalicu. 

 

Potom tom vodom isprskajte prozore, uzmite pamučnu krpu i izribajte. Potom isperite običnom hladnom vodom. To je sve. Prozori će blistati bez da ste upotrebili i trnuku hemije za njihovo pranje. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Prozor koji se pere sam