jedinstvena

Od detinjstva u Kruševcu do – legende: Životna priča neponovljive i veličanstvene Radmile Živković

Slavna Radmila Živković izgradila je zavidnu karijeru i uvek se držala svog puta, a jednom prilikom je istakla da je "očajna" što je ćerka krenula njenim stopama.

Radmila Živković umrla je u 72. godinifoto: A.H./ATAImages

Domaću javnost potresle su vesti da je proslavljena glumica Radmila Živković preminula u Beogradu u 72. godini.


Jedna od omiljenih glumica na našim prostorima rođena je u Kruševcu 14. januara 1953. godine, a karijeru je počela krajem šezdesetih, nakon što je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.


Velika karijera Radmile Živković


Najpoznatija je po svojim filmskim ulogama, a prvi put se pred kamerama pojavila u filmu "Oseka" iz 1969. godine. Potom je igrala u "Košavi", "Naivku", "Drugarčinama" tokom sedamdesetih, da bi zatim u 80-im obeležila filmove "Petrijin venac", "Splav meduze", "Poseban tretman", "Sok od šljiva", "Sabirni centar" i mnoge druge.


Gledali smo je u desetinama filmova, kao i u najuspešnijim domaćim serijama, a publika ju je obožavala kao Đildu u "Srećnim ljudima" i tetku Doku u "Zoni Zamfirovoj".

 


Pored rada ispred kamere, poseban trag ostavila je u teatru, a nastupala je u Atelju 212, Pozorištu na Terazijama, Zvezdara teatru, da bi potom više od dve decenije bila članica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, gde se proteklih godina, između ostalog, oduševljavala pozorišnu publiku kao Živka ministarka u predstavi "Gospođa ministarka".


Za svoj rad Radmila Živković je dobila brojne prestižne nagrade, a svakako je njen najveći uspeh "Žanka Stokić", koja joj je dodeljena 2005. godine.
Glumica je prošle godine dobila i Sretenjski orden drugog stepena.

 

Radmila Živković je u februaru 2023. dobila Sretenjski orden drugog stepena.foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Privatni život Radmile Živković


Slavna glumica bila je u braku sa snimateljem Predragom Bambićem, s kojim je dobila ćerku Bojanu Bambić, koja je nastavila majčinim stopama i danas je uspešna glumica. U više navrata su čuvena Radmila i njena naslednica imale priliku da sarađuju, a svoj divan odnos prenele su i na poslovnu saradnju.

 

Bojana Bambić i Radmila Živkovićfoto: Damir Dervišagić

Radmila se uvek držala pravila da se ne eksponira u javnosti bez potrebe i izlaže svoju privatnost medijima, a takva je i njena ćerka.


Ja sam srećna, ne zato što joj je to nametnuto sa moje strane, već zato što je to njeno viđenje i njena nepotreba da se na taj nedostojni način eksponira. Svako se bori za svoje mesto u životu… – istakla je glumica svojevremeno, a istakla je i da je "očajna" što je Bojana krenulan jenim stopama jer je "deci glumaca jasno kolike su to muke".


Drugi suprug Radmile Živković je Dragan Mihajlović.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Radmila Živković u Sceniranju