Godinu dana nakon njegove smrti umrla je i ona: Ljubavna priča Milana Kundere i njegove supruge Vere "boli" dok se čita

Prošlog leta pisac je preminuo u 95. godini, a sada i ona putuje kod njega kako bi zajedno nastavili gde su stali 

LJUBAVNA PRIČA MILANA KUNDERE I VERE JE NESTVARNA foto: Gallimard / ČTK / Profimedia

Supruga poznatog češkog pisca Milana Kundere, Vera Kunderova  preminula je u 89. godini, preneli su domaći mediji. Samo godinu dana od kada je umro njen suprug i ona je završila svoj životni put na ovom svetu.

 

O Milanu i Veri se nije često pisalo u medijima, ali se zna da su jedno drugom toliko bili privrženi da nisu mogli da zamisle život jedno bez drugog. I čini se da je tako bilo sve do poslednjeg trenutka. 

 

U braku su bili od 1967. godine. Živeli su u Parizu i vodili miran život. Godinama je kolala priča o tome kako se ovaj par pronašao, zaljubio i šta je sve on bio spreman da uradi za nju.

Milan Kundera je 1975. godine emigrirao iz Češke, nakon čega je živeo u Francuskoj, a za svoja dela dobio je brojna priznanja. Mnogi kažu da je bio veoma skroman čovek koji nije voleo da se o njemu mnogo priča u javnosti.

 

Svoj privatni život držao je daleko od medija, ali se ipak ljubavna priča njega i njegove Vere često prepričavala.

 

Pre Vere Kundera je imao jedan brak koji je vrlo brzo završen, pa ga mnogi nazivaju samo jednom epizodom u životu ovog velikog pisca. Onu pravu ljubav upoznao je kada se sreo sa Verom, koja je 1963. godine ponela njegovo prezime. 

 

VERA JE UMRLA OD TUGE ZA SVOJIM SUPRUGOM foto: Třeštík Jan / ČTK / Profimedia

Lepa devojka po imenu Vera Hrabankova bila je muzičarka i kompozitorka, tv-spikerka iz Brna. Čim su se upoznali bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo. 

 

Legendarna priča da je Kundera godinama bio u falsifikat braku prepričava se i dan danas. Kako su mediji preneli, Kundera je sa kumom zamenio mesta na venčanju, kum se potpisao prezimenom Kundera, a Kundera se potpisao prezimenom kuma, Jestrab.

 

MILAN I VERA SU PROVELI CEO ŽIVOT ZAJEDNO foto: Philippe Blet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Niko to nije znao, pa je brak zaključen, ali to nije ništa značilo srećnim mladencima, koji su u braku ostali do poslednjeg dana života. Nakon što je pisac pre oko godinu dana preminuo sada je svoj život zvršila i njegova supruga Vera.

 

Vera do poslednjeg dana upravljala je svim njegovim književnim poslovima, ona je bila njegova supruga, agent i pomoćnik.

Milan je obožavao svoju ženu. Jednom je, zbog njenog sna, sa polica svog doma u Parizu sklonio čak 3000 svojih knjiga. Svoju veliku kolekciju knjiga poklonio je biblioteci u Brnu, svom rodnom gradu. N

 

Kako se pisalo, Veri je u san došao pokojni američki pisac Filip Rot i šapnuo joj na uho tu ideju. Par se, ipak, pomalo rastužio kad su police bile prazne, pa je Vera na njih poređala kestenje i neke sitnice koje je kupila u Pikasovom muzeju u Parizu.

 

Bonus video:

Mladi pisac izdao knjigu o svojoj borbi protiv opake bolesti