Da biste doveli unutrašnjost pećnice šporeta do savršenstva, nije neophodno da koristite teške hemikalije ili da pravite komplikovane domaće smese.
Čišćenje rerne svakako spada u najdosadnije, najnapornije, a često deluje i u uzaludne kućne poslove. Trudite se, ribate, a ipak – nikad niste sasvim zadovoljni rezultatom.
Međutim, postoji nekoliko caka za ribanje rerne koji mogu biti od pomoći, a ne podrazumevaju upotrebu oštrih hemikalija.
Poznata su domaća sredstva od sode bikarbone, limuna, sirćeta, tablete za mašinu za pranje sudova, praška za pecivo, kisele vode... Ali jeste li znali za trik sa samo jednim sastojkom koji odlepljuje i rastvara upornu masnoću i prljavštinu iz rerne?
Čišćenje rerne samo jednim sastojkom iz kuhinje
Sve što je potrebno jeste da sipate sirće u duboku tepsiju, koju ćete spustiti na rešetku na najniže dostupno mesto u rerni. Potom uključite pećnicu da se greje na 120° C i ostavite je tako oko 30 minuta.
Za to vreme, sirće će početi da isparava, a njegovo isparenje bi trebalo da "olabavi" masne naslage.
Nakon toga je otvorite i kad se prohladi dovoljno da možete da stavite ruku u šporet, sklonite tepsiju i čistom krpom ćete s lakoćom skinuti prljavštinu – samo će skliznuti!
Dodatni savet za čišćenje šporeta
Za ovaj trik vam je potrebno samo sirće, a ako ste raspoloženi za eksperimentisanje, možete prethodno poprskati solju najtvrdokornije fleke u rerni kako bi upila masnoću.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Hoće li domaćice moći da dobijaju penziju?