savršen spoj ukusa

Starinski recept za najlepši JAFA KOLAČ: Savršena čokoladna pikanterija koja će vas naterati da tražite repete

Ovaj kolač obožavaju svi od 2 do 102 godine 

foto: Shutterstock / Maliflower73

Ukoliko volite sočne kolače koji ne zahtevaju mnogo truda i muke ovaj kolač će vas sigurno oduševiti.

 

Osim što se brzo sprema Jafa kolač je ukusan i za njega vam nije potrebno mnogo sastojaka, već su to oni koje najčešće već imate u svojoj kuhinji.

 

Ovaj kolač je čest izbor porodica sa mnogo dece, jer je sočan, kremast i što je najvažnije čokoladan. Ukoliko i vi volite jednostavne, a vrlo ukusne poslastice sigruni smo da će ovaj recept postati jedan od omiljenih.

Sastojci za koru:

 

  • 4 jaja
  • 24 kašike šećera
  • 24 kašike ulja
  • 24 kašike mleka
  • 24 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo 

 

Fil:

 

  • 3 kašike šećera
  • 1 čaša vode
  • 3 kašike džema od kajsija
  • 1 pomorandža
RECEPT ZA DOMAĆI JAFA KOLAČfoto: Shutterstock / Maliflower73

Glazura:

 

  • 200 g čokolade
  • 30 g margarina 

 

Priprema kore:

 

Umutiti 4 jaja, šećer,ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Kad se dobije lepa kremasta smesa sipati u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peći koru na 200 stepeni oko pola sata. Kad se prohladi iseći je pola po debljijni (visini).

 

Priprema fila:

 

U posudu staviti da se istopi 3 kašike šećera i čašu vode, pa dodati džem od kajsije. Jedan deo kore koji ste prethodno isekli izdrobite i izrendajte jednu zamrznutu pomorandžu. Sve dobro sjediniti i izmešati. Ako je mnogo gusto dodati malo vode ili fante da se sve lepo sjedini. 

 

Fil premazati preko kore i preliti rastopljenom čokoladom.