RECEPT

Za svaku priliku i svačiji džep: Starinska torta iz šerpe sa orasima i čokoladnim filom - brzo se pravi, još brže smaže

Bilo da je spremate za neko slavlje ili prosto da sebi zasladite dan - torta iz šerpe je poslastica koju svakako treba uvrstiti u svoju svesku sa receptima

Sočna torta iz šerpe po starinskom receptufoto: Youtube/printscreen/Jednostavna kuhinja

Iako je torta iz šerpe, moraćete da upalite i rernu ali samo na kratko - peku se samo 2 kore koje se kasnije presku na pola, te se dobije ukupno 4.

 

Ali nemojte to da vas plaši ako ste početnik ili nemate mnogo iskustva oko peckanja kora, jer recept za ovu starinsku tortu je tako lak i brz da nemate izgovora da ne probate ovo kremasto zadovoljstvo.

 

Sastojci za svaki deo torte ponaosob:

 

 

Kora 

 

  • 2 jaja
  • 10 kašika šećera
  • Vanilin šećer
  • 10 kašika vode
  • 12 kašika brašna
  • 1 kašika kakao praha
  • Pola praška za pecivo

 

 

2 kore za tortu, presečene na polafoto: Youtube/printscreen/Jednostavna kuhinja

Peku se dve ovakve kore, koje se prerežu kako bi se dobile ukupno 4 kore.

 

Fil

 

  • 1l mleka
  • 200g šećera
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 250g maslaca ili margarina
  • 250g mlevenih oraha

 

Glazura

 

  • 120g mlečne čokolade
  • 80ml slatke pavlake za šlag

 

Priprema torte iz šerpe:

 

  1. U posudu sipajte 2 jaja, 10 kašika šećera, vanilin šećer, pa sve dobro penasto umutite, i dodajte 10 kašika vode, pa prosejte 12 kašika brašna, 1 kašiku kakaa i pola praška za pecivo.
  2. Umutite najmanjom brzinom na mikseru.
  3. U kalup prečnika 24 cm, obložen pek pirom, sipajte dobijenu smese.
  4. Koru peći 20 minuta na 180 stepeni.
  5. Koru presecite na dva dela, pa ponovite postupak za još jednu koju ćete takođe preseći na dva dela.
  6. Sad je na red došao fil: u šerpu sipajte 1l mleka, 200g šećera, 250 g margarina, 200g čokolade i na tihoj vatri sve otopite.
  7. Kad se sve istopi, isključite šporet i sipajte 250 grama mlevnih oraha.

 

Fil je redak ali kore će ga upitifoto: Youtube/printscreen/Jednostavna kuhinja

Fil će izgledati retko ali ne brinite, to i jeste poenta jer ćete kore prelivati a one će upiti, i to ovim redom:

 

  1. Kalup ili najbolje šerpu, jer je ovo torta iz šerpe, obložite pek papirom, pa ređajte kore i svaku nalijte filom.
  2. Na poslednji red kore, odnosno četvrtu ne ide fil.
  3. Ostavite je pokrivenu par sati u frižideru.
  4. Izvadite je iz šerpe/kalupa, skinite pek papir, pa okrenite na tacnu naopako.
  5. Smesu za glazuru otopite na tihoj vatri, malo prohladite i premažite tortu.

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video