preukusna

Lepša od proje, zasitna i sprema se brzo i lako: Recept za ŠPANSKU PITU koja svima uspeva bez izuzetka

Savršena i za doručak i za večeru, odlična ako nosite hranu na posao 

RECEPT ZA STARINSKU ŠPANSKU PITU foto: Shutterstock / Mariana Romaniv

Proja je jedno od omiljenih jela na srpskoj trpezi, a španska pita je malo izmenjena verzija ovog starog jela koje je i zdravo i zasitno i što je najvažnije veoma lako i brzo se sprema.

 

Ukoliko su vam dosadile pekare ili jednostavno želite svojoj porodici da obezbedite ukusan i zdrav obroz za početak dana ova pita je pravi izbor za vas.

 

Ona se pravi veoma brzo, nećete isprljati mnogo sudova, a za manje od sat vremena sa sve pečenjem ukusan obrok biće na vašem stolu.

 

 

Potrebno je:

 

  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 ml jogurta
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 4 jajeta

 

Za nadev:

 

  • 100 g kačkavalja
  • 150 g feta sira
  • 150 g šunke
  • 4 kisela krastavca
  • 1 kisela paprika
RECEPT ZA NAJLEPŠU ŠPANSKU PITUfoto: Shutterstock / GK1982

Priprema:

 

Umutiti jaja, dodati brašno sa praškom za pecivo, ulje, jogurt, seckanni kačkavalj, seckanu fetu, šunku, krastavčiće, papriku i sve umešati. Peći u podmazanom plehu ili obloženom pek papirom na 200 stepeni 1 sat. Pred kraj pokriti folijom i smanjiti na 180 stepeni.

 

Nakon što se prohladi isecite na kockice i služite uz jogurt ili neki drugi napitak koij volite.

 

Da bi duže ostala sveža držite je u posudi sa poklopcem ili u kesi i tako u njoj možete uživati i do nekoliko dana.