27. januar

Prave se od davnina za veliki praznik: Tradicionalne SVETOSAVSKE PERECE po jednostavnom receptu

Sveti Sava je jedan od najvećih praznika koje vernici poštuju i prave tradicionalne svetosavske perece.

Svetosavske perece se tradicionalno prave pred 27. januarfoto: NoirChocolate/Shutterstock

27. januara slavimo jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Svetog Savu ili Savindan. Pored brojnih običaja i verovanja koji se vezuju za ovaj praznik, kao i to da se slavi kao školska slava, na ovaj dan domaćice u čast Svetog Save pripremaju perece.

 

Stari običaj pravljenje peciva na Svetog Savu poštuje se u znak zahvalnosti svecu što je olakšao mlevenje žita, te vernici pripremaju ukusna jela od brašna.

 

Sastojci

 

Testo:

 

  • 700 g brašna
  • 1/2 kocke (20 g) kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašike soli
  • 3 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje

 

Slani preliv:

 

  • 50 g brašna
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike vode

 

Priprema

  1. Napravite slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu, bez grudvica.
  2. U mlakom mleku otopite kvasac. Pomešati brašno, so i šećer. Dodati jaje i ulje i mlekom umesiti glatko testo.
  3. Testo ostaviti da se odmara 30 minuta, zatim testo premesiti i podeliti na 10 delova.
  4. Svaki deo razviti i uviti u rolnicu i smotati kao perecu, staviti u vruću rernu na 220 stepeni i peći 10 minuta.
  5. Izvaditi iz rerne i preliti slanim prelivom, pa vratiti u rernu na još 10 minuta.

recepti.com

 

Bonus video

Patrijarh srpski Porfirije u Hramu Svetog Save na Vračaru povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja