korak po korak

Zašto, kada i kako se sadi BOŽIĆNA PŠENICA? 2 važna datuma i sve ostalo što treba da znate o običaju moćne simbolike

U decembru, pre proslave Božića, trebalo bi posaditi pšenicu, ali ne bilo kad, već na određeni praznik

Božićna pšenica se sadi u decembrufoto: Cherries/Shutterstock

Proslava Božića ne može da protekne bez česnice, sveće i, naravno, božićne pšenice, koju mnogi kupe u supermarketu u poslednjem trenutku.


Zašto je ovog puta ne biste posadili sami i dočekali Božić u pšenicu koja je vaših ruku delo?


Zašto se sadi božićna pšenica?


Prema predanju, gajenje božićne pšenice počelo je zbog roditelja Isusa Hrista.

Naime, Marija i Josif su, bežeći od Irodove vojske, sreli poljoprivrednika koji je sejao pšenicu, a Marija ga je zamolila da vojnicima kaže da su oni već prošli. Kada su se vojnici pojavili, desilo se, kažu vernici, čudo – pšenica koja inače raste mesecima odmah je izurasla i sakrila ih, a vojnici su poverovali da su oni koje gone odavno otišli, pa su odustali od potrage.

 

Božićna pšenica se u decembru sadi na dva velika praznikafoto: Shutterstock / Cherries

Iako je prelep praznični ukras na trpezi, božićna pšenica ima i dublje, simbolično značenje – ona predstavlja plodnost, krug života, obnovu, prosperitet i uspešnu žetvu u novoj godini.


U prošlosti se verovalo da božićna pšenica može da odredi i kakva nas žetva čeka, pa su tako vernici smatrali da će veoma gusta i visoka doneti plodnu godinu, dok će manje zelena, retka, slaba i niska označiti i neuspešnu žetvu.


Kako i kako se sadi božićna pšenica?


Uglavnom se božićna pšenica posadi o poslednjim velikim praznicima pred Božić – ili na Svetu Varvaru (17. decembra) ili na Svetog Nikolu (19. decembra).

 

Znate li zašto se, kada i kako sadi pšenica za Božić?foto: Shutterstock / Mario Antonic

Postupak sađenja božićne pšenice:

 

  • Ostavite zrna u mlakoj vodi neko vreme, pa osušite na papirnom ubrusu.
  • Stavite sloj zemlje na dno činijice, pa pospite zrna pšenice. Zatim prekrijte još jednim malim slojem zemlje. Umesto zemlje može da se koristi i pamučna vata, a tada vam ne treba drugi sloj za prekrivanje zrna.
  • Pospite vrlo malo vode i stavite na dobro osvetljeno mesto, koje ne sme da bude pretoplo da se ne bi osušilo.
  • Zalivajte pšenicu svaki dan, jednom do dvema kašikama vode, tako da bude vlažno, ali ne i natopljeno.

 

BONUS VIDEO

Mama je ofarbala ćerkinu jelku