Mnogima danas nedostaju starinski kolači na koje je mirisala cela kuća
Ako ste i vi u detnjistvu imali tu privilegiju da ste imali baku koja se trudila da vam kad dođete udovolji u svemu, onda ste sigurno uživali u neprevaziđenim starinskim receptima.
Osim uštipaka, proje, pite s jabukama, urmašica posebno mesto u srcu svakog ko je živeo u duhu Jugoslavije zauzimaju i salčići, lisnati kolačići punjeni džemom na koje je mirisala cela kuća.
I jedno je sigurno - niko nije mogao da im odoli. Ukoliko ste ih se i vi uželeli donosimo vam recept, kako biste imali priliku da ih napravite sami i možda tako stvorite svojoj deci uspomene koje će decenijama pamtiti.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 g sala
- 1/2 kašike svinjske masti
- 1 žumance
- 1 jaje
- 100 ml belog vina
- 100 ml vode
- dže
- šećer u prahu
Priprema:
U činiji pomešajte brašno sa mašću i pola kašike sala. Potom dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala.
Onda preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji.
Pripremite džem, pa na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla.
Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.
Bonus video:
Piletina koja budi sva čula