neodoljivi

Mekani, lisnati KOLAČI na koje je mirisala Jugoslavija: Starinski RECEPT za SALČIĆE sa džemom od kajsije

Mnogima danas nedostaju starinski kolači na koje je mirisala cela kuća 

foto: Shutterstock / Dejan82

Ako ste i vi u detnjistvu imali tu privilegiju da ste imali baku koja se trudila da vam kad dođete udovolji u svemu, onda ste sigurno uživali u neprevaziđenim starinskim receptima.

 

Osim uštipaka, proje, pite s jabukama, urmašica posebno mesto u srcu svakog ko je živeo u duhu Jugoslavije zauzimaju i salčići, lisnati kolačići punjeni džemom na koje je mirisala cela kuća.

 

I jedno je sigurno - niko nije mogao da im odoli. Ukoliko ste ih se i vi uželeli donosimo vam recept, kako biste imali priliku da ih napravite sami i možda tako stvorite svojoj deci uspomene koje će decenijama pamtiti. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g brašna
  • 300 g sala
  • 1/2 kašike svinjske masti
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode
  • dže
  • šećer u prahu

 

RECEPT ZA SALČIĆE foto: Shutterstock / Andras Kiraly

 

Priprema:

 

U činiji pomešajte brašno sa mašću i pola kašike sala. Potom dodajte vino, vodu, žumance i celo jaje, pa umesite glatko testo. Oklagijom ga rastanjite na pobrašnjenoj podlozi i premažite trećinom sala.

 

Onda preklopite levu pa desnu stranu, gornju pa donju i ostavite da odstoji pola sata. Ponovite postupak sa mazanjem sala, preklapanjem i stajanjem još 2 puta. Rastanjite testo na debljinu oko pola centimetra i isecite trouglove veličine po želji.

 

Pripremite džem, pa na najdužu stranu stavite kašičicu džema i urolajte kao kuflicu ili presavijte na pola da dobijete oblik trougla.

 

Ređajte u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Kada se salčići ohlade pospite ih prah šećerom.

 

Bonus video:

 

Piletina koja budi sva čula