hranite se zdravo

Ovih 5 namirnica mogu da pomognu: Koja je najbolja ishrana kod visokog nivoa triglicerida?

Da li znate koje namirnice je najbolje jesti ukoliko imate problem sa trigliceridima? 

Koja vrsta ishrane je najbolja kod povišenog nivoa žitarica? foto: Profimedia, SeventyFour Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Trigliceridi su vrsta masti koja se nalazi u našem telu. Ukoliko se desi da vam je povišen nivo triglicerida onda ste u većoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti 

 

No, važno je da imate na umu da ishrana igra glavnu ulogu u proizvodnji triglicerida u telu. Određene namirnice mogu čak pomoći u snižavanju nivoa triglicerida u krvi.

 

Sojini proteini 

 

Pokazalo se da sojini proteini snižavaju povišene nivoe triglicerida. Fermentisana soja ima snažan efekat kada se koristi za zamenu životinjskih proteina u ishrani.

 

Omega 3 masne kiseline 

 

foto: Natalia Wimberley, Shutterstock

Riblje ulje i vrste ribe poput lososa, sardina, skuše i haringe sadrže omega-3 masne kiseline. Konzumiranje istih pomaže u smanjenju nivoa triglicerida.

 

Avokado

 

Avokado je bogat izvor mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju nivoa triglicerida.

 

Kinoa

 

Seme kinoe je bogato proteinima i mineralima. Pokazalo se da smanjuju nivoe triglicerida kod zdravih starijih osoba i kod odraslih sa prekomernom težinom i gojaznošću.

 

Integralne žitarice


Redovno konzumiranje raznih žitarica poput heljde, ječma i prosa, može značajno uticati na smanjenje povišenih nivoa triglicerida u vašem organizmu.

 

Bonus video: