Sa raštanom se može spremiti više različitih vrsta jela, a ovo je jedno od najpopularnijih.
Raštan je jedna vrsta kupusa, koja je karakteristična za predele Hercegovine, Dalamcije i Crne Gore.
Od raštana se može napraviti više vrsta jela, ali jedno od najslasnijih je takozvani crnogorski raštan.
Ovaj recept sadrži više vrsta mesa i povrća., ali imajte na umu da će vam trebati neko vreme da ga spremite - neće biti baš tako brzo gotov.
No, kada ga probate, shvatićete da je svaki minut posvećen spremanju ovog jela itekako vredeo.
SASTOJCI
- listovi raštana - oko pola kilograma
- njeguška kobasica, suva rebara, slanine - oko pola kilograma
- krompir - 3-4 komada
- crni luk - 2-3 komada
- šargarepa - 2-3 komada
- beli luk - 3-4 čena
PRIPREMA
Prvi korak je da operete listove raštana, a onda isecite tvrdi deo. Posle toga ih skuvajte ih u šerpi sa ključalom i posoljenom vodom.
Slaninu, rebarca i kobasicu isecajte na komadiće. Nakon toga stavite meso u šerpu sa vodom.
Negde na pola kuvanja procedite raštan isekcajte ga na sitno, a onda dodajte i meso. Posle toga dodajte iseckani crni luk, krompir i šargarepu.
Kuvajte nekih 30-ak minuta pošto ćete prethodno poklopiti šerpu, a posle smanjite vatru i kuvajte još 45-60 minuta.
Bonus video: