njam

Najbolji recept sa raštanom: Pravi mesni gurmanluk sa kobasicama, suvim rebrima i slaninom

Sa raštanom se može spremiti više različitih vrsta jela, a ovo je jedno od najpopularnijih. 

Raštan je vrsta kupusa, od koje može spremiti dosta različitih jela foto: BBA Photography Shutterstock

Raštan je jedna vrsta kupusa, koja je karakteristična za predele Hercegovine, Dalamcije i Crne Gore.

 

Od raštana se može napraviti više vrsta jela, ali jedno od najslasnijih je takozvani crnogorski raštan.

 

Ovaj recept sadrži više vrsta mesa i povrća., ali imajte na umu da će vam trebati neko vreme da ga spremite - neće biti baš tako brzo gotov.

 

No, kada ga probate, shvatićete da je svaki minut posvećen spremanju ovog jela itekako vredeo. 

 

SASTOJCI

 

  • listovi raštana - oko pola kilograma 
  • njeguška kobasica, suva rebara, slanine - oko pola kilograma 
  • krompir - 3-4 komada
  • crni luk - 2-3 komada
  • šargarepa - 2-3 komada
  • beli luk - 3-4 čena

 

PRIPREMA

 

Prvi korak je da operete listove raštana, a onda isecite tvrdi deo. Posle toga ih skuvajte ih u šerpi sa ključalom i posoljenom vodom.

 

Slaninu, rebarca i kobasicu isecajte na komadiće. Nakon toga stavite meso u šerpu sa vodom.

 

Negde na pola kuvanja procedite raštan isekcajte ga na sitno, a onda dodajte i meso. Posle toga dodajte iseckani crni luk, krompir i šargarepu.

 

Kuvajte nekih 30-ak minuta pošto ćete prethodno poklopiti šerpu, a posle smanjite vatru i kuvajte još 45-60 minuta.

 

Bonus video: