za zimnicu

Domaći recept za kisele krastavce: Nema bake koja ih nije pravila i bolji su nego oni iz prodavnice

Septembar je već došao do pola, pa je možda pravo vreme da krenete da spremate zimnicu, a kiseli krastavčići su nezaobilazni. 

Kiseli krastavčići su nezaobilazni kada se priča o zimnicifoto: Shutterstock/OlesyaSH

Kiseli krastavčići su mnogima jedna od omiljenih namirnica koje spadaju u zimnicu. Donosimo vam domaći recept, po kome su ih spremale mnoge stare domaćice.  

 

SASTOJCI 

 

  • krastavčići
  • bibera
  • mirođija

 

RASTVOR:

 

  • voda - 5 litara
  • so - 200 grama
  • šećer - 150 grama
  • esencija - 200 grama
  • vinobran - 1 kesica
  • konzervans - 1 kesica

 

PRIPREMA

 

Prokuvajte 5 l vode, pa kad isključite dodajte so, šećer, esenciju i ostale sastojke. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje dok se sve ne istopi. Nakon toga operite krastavčiće i poređajte ih u tegle.

 

Nalijte rastvorom i ostavite da stoji na hladnom mestu oko mesec dana. Nakon toga bi krastavci trebali da budu kiseli i spremni za upotrebu.

 

Bonus video: