Šljivopita važi za jedan od najslasnijih kolača.
Šljivopita je jedna od onih poslastica sa kojom nema greške. Veoma je slatka, a recept sadrži dosta voća i jako malo brašna.
SASTOJCI:
- šljive - 1 kg
- kristal šećer - 120 grama
- ulje - 100 grama
- brašno - 50 grama
- prezle - 100 grama
- vanilin šećer - 2 kesice
- cimet u prahu - jedna mala kašika
- mleveni orasi - 100 grama
PRIPREMA:
Prvo dobro operite i očistite šljive, pa onda isecite na polovine. Nakon toga pomdažite pleh za pečenje i pospite jako malo šećera.
Upalite rernu i zagrejate je na 180 stepeni. Posle poređajte šljive po plehu, ali tako da deo sa korom bude okrenut nagore, dok unutrašnjost treba bude okrenuta nadole.
Preko šljiva pospite prvo vanilin šećer, pa onda redom cimet, brašno i preostali šećer. Posle toga prelijte uljem i mlevenim orasima.
Ostavite da se peče oko pola sata. Kada izvedatite vašu poslasticu iz pleha prevrnute kolač i okrenute šljive nagore.
Bonus video: