Da li i vi grešite?

Kako se pravilno kuva domaća kafa? Ovo je jedini pravi način - svi prave istu grešku

Prilikom pripreme kafe svi prave jednu istu grešku... 

Kafa mnogima omiljeno piće, ali prilikom kuvanja često prave istu grešku foto: Jacob Lund/Shutterstock

Kafa je mnogima od nas jedno od omiljenih pića, međutim nismo ni svesni da je često ne pravimo na ispravan način. 

 

Prilikom kuvanja po pravilnom receptu kafe potrebno napraviti sve korake određenim redosledom inače će to značajno promentii ukus našem piću. 

 

Za početak, procenite koja količina vode vam je potrebna, a onda je sipajte u džezvu i pustite da se zagreje. 

 

A sada pažljivo pratite redosled koraka, kao i kad je pravi momenat za koji. Džezvu sa ringle sklonite momenat pre nego što proključa, a nakon toga mali deo vode prelijte u šoljice.

 

Kad kuvate kafu sve korake morate odraditi po pravilnom redosledu foto: LightField Studios/Shutterstock

U preostalu vodu dodajte kafu. Uglavnom ide po jedna puna kafena mala kašika za svaku šolju, ali može i više ukoliko ste poklonik jake kafe, 

 

Promešajte, pa opet džezvu vratite na ringlu, sve dok kafa ne počne da se podiže.

 

Sklonite sa ringle, a onda u džezvu sipajte vodu koju ste prethodno prelili u šoljicu.

 

Ponovo vratite na ringlu i sačekajte da opet provri. Ukoliko voliteb slađu kafu, preporuka je da se šečer stavi samom početku, do je voda još hladna.

 

A greška koju sve prave o kojoj smo vam pričali jeste što ljudi često sačekaju da voda prvo provri, pa tek nakon toga dodaju kafu.

 

Takođe, česta greška u koracima je i kada se kafa meša pošto se zakuva i skloni sa ringle. Ove greške mogu značajno uticati na ukus vaše kafe. 

 

Bonus video: