Brza i osvežavajuća sladoled-torta koja se pravi vrlo jednostavno i od malo sastojaka sve je što vam treba da se zasladite i rashladite
Topliji meseci menjaju naš ukus za slatkiše, pa ćemo na neko vreme napustiti klasične kolače i okrenuti se najkremastijim slatkim zalogajima.
A može li kremastije, mekanije i više osvežavajuće od uživanja u sladoled-torti?
Danas vam predstavljamo jedan vrlo jednostavan recept za domaću sladoled-tortu koju svako ume da napravi, s njom nema greške, a rezultat je prava mala eksplozija ukusa na nepcima.
Sastojci:
Za koru
- 3 jajeta (na sobnoj temperaturi)
- 100 grama šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 60 grama brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 35 grama kakao praha
- 3 kašike vrućeg mleka ili kuvane kafe
- 1/4 kašičice soli
Za sladoled
- 500 grama ohlađene slatke pavlake
- 300 grama ohlađenog i zaslađenog kondenzovanog mleka
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema
- Dobro umutite jaja uz postepeno dodavanje šećera.
- Sipajte ekstrakt vanile i mutite još malo.
- Zatim pomešajte kakao s mlekom ili kafom, pa dodajte u smesu i nastavite da mutite.
- Dodajte prosejano brašno, so i prašak za pecivo, sve dobro promešajte silikonskom špatulom.
- To sipajte u pleh, prethodno obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok vam čačkalica zapodena u sredinu kore ne izađe suva i čista.
- Potom ostavite da se prohladi, pa okrenite, uklonite pek-papir i presecite koru na dva dela tako da dobijete dve
- Dobro umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte kondenzovano mleko i ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok ne bude fino gusto i kremasto.
- Većim delom tog fila bogato premažite jednu koru (još bolje, nanesite debeo sloj špricem), pa preklopite drugom korom.
- Nanesite preko ostatak krema.
- Špatulom uklonite višak fila sa strane i poravnajte, pa stavite u zamrzivač.
- Po želji ukrasite šarenim mrvicama, rendanom čokoladom, gumenim bombonama, mlevenim bademima...
( Glossy )