Kako vreme prolazi, nivo nekih štetnih jedinjenja u krompiru raste, a evo šta možete preduzeti na vreme
Krompir je neizostavan deo srpske kuhinje i glavna zvezda ili osnova mnogih popularnih jela, ali često se dešava da moramo da bacimo zalihe jer je proklijao.
- Zašto treba izbegavati proklijali krompir?
Krompir je prirodan izvor solanina i hakonina, dva glikoalkaoidna jedinjenja koja se prirodno mogu naći u raznoj hrani, uključujući patlidžan i paradajz. U manjim količinama, glikoalkaoidi mogu biti korisni za zdravlje, piše Healthline, jer imaju antibiotsko dejstvo i sposobnost da pomognu u snižavanju šećera u krvi i holesterola.
Međutim, kada se konzumiraju prekomerno, mogu da budu toksični, pokazalo je, između ostalih, istraživanje indijskih naučnika objavljeno 2008. u magazinu Journal of the Science of Food and Agriculture.
Kako navodi Healthline, kako krompir klija, tako njegov sadržaj glikoalkaloida raste. U nižim dozama, prekomerno konzumiranje glikoalkaloida može da dovede do povraćanja, dijareje, bolova u stomaku, a u većim do niskog krvnog pritiska, ubrzanog pulsa, groznice, glavobolje, konfuzije, a ova medicinska platforma pominje čak i smrtni ishod.
- Kako sprečiti klijanje krompira?
Čuvajte ga daleko od svetlosti i izvora toplote
Pošto svetlost, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje, najbolje je da se on drži na hladnom, suvom i tamnom mestu.
Odložite ga u frižider
– Iako su stručnjaci ranije savetovali da se krompir ne čuva u frižideru, pošto se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji formiraju akrilamid, potencijalni kancerogen, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno – kaže Kelsi Kunik, nutricionistički savetnik kompanije Zenmaster Wellness.
Uz to, Agencija za standard hrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je čuvanje krompira u frižideru bezbedno i da može da mu produži rok trajanja za tri do četiri meseca.
Ne čuvajte ga u plastičnoj kesi
Krompir uglavnom pakujemo u plastične kese tokom kupovine i ostavljamo ga u njima, ali one nisu idealne za skladištenje. Bolje je prebaciti ga u papirnu kesu, mrežicu ili neku posudu s ventilacijom jer plastična kesa podstiče stvaranje vlage i, samim tim, pojave buđi i truljenja, kao i klijanja.
Ne držite ga blizu voća i drugog povrća
Važno je i u kakvom je društvu krompir, navodi sajt Simply Recipes, koji ističe da ga ne bi trebalo skladištiti u blizini jabuka, avokada, paradajza i drugih namirnica koje oslobađaju etilen, gas koji ubrzava sazrevanje voća i povrća.
Uklonite svaki truli ili proklijali krompir
Ako ste primetili da je jedan krompir počeo da klija ili truli, odmah ga bacite jer bi mogao da ubrza propadanje ostalih, kaže Kunik.