Tradicionalno ukusno

Neodoljivi recept za mladi kupus sa svinjetinom: Jedno od retkih jela koje je uspelo da ujedini sve generacije u Srbiji

Ovo je jedan od onih obroka kome neće moći da odole ni mlađi ni stariji.

Mladi kupus je uspeo da ujedini sve generacije u Srbiji foto: BBA Photography Shutterstock

Svi dobro znam kako se naš ukus kad je hrana u pitanju vremenom menja. Kada ste deca ne želite da jedete određena jela, dok kad odrastete baš ta jela vam postanu omiljene poslastice. E, pa kod ovog recepta za kupus to ne važi. Ovo je jedan od onih recepata kome neće moći da nađu zameku ni mlađi ni stariji.

 

SASTOJCI

 

  • Svinjsko meso mangulice - oko pola kilograma
  • Mast - 2 kašika
  • Kupus - 1 veća ili dve manje glavica
  • Paradajz - 1 kom
  • Lovor - 3 lista
  • Beli luk - 3 čena
  • Mlevena paprika (slatka) - 3 kašike
  • Suvi biljni začin - 2 kašike
  • Peršun - po ukusu
  • So - po ukusu
  • Biber - po ukusu
  • Voda - po potrebi

 

PRIPREMA

 

Prvo meso isecite na kockice, a zatim ga malo izdinstajte. Kad ispari voda iz posude, meso nakon toga malo upržite, pa ga onda izvadite.

 

Mladi kupus bi prvo trebalo da operete i očistite, a zatim ga isecite na veće komade. U posudi u kojoj ste dinstali meso stavite jedan red iseckanog kupusa. Posle toga dodajte malo suvog biljnog začina, a zatim i lovor i komadiće paradajza.

 

Preko svega toga dodajte još jedan red kupusa i i parčiće mesa. A onda opet preko stavite novi red kupusa i paradajza. I opet dodajte suvi začin, biber i lovorov list.

 

U posudu sipajte vode i ostavite kupus da se dinsta između 35 i 45 minuta na umerenoj temperaturi. Pre nego što voda u poptunosti ispari dodajte mlevenu papriku, iseckani beli luk i peršun. Dinstajte sve dok voda ispari, a onda upržite kupus.

 

I to je to. Vaš ručak je gotov. Preporuka je da se servira dok je još vruće.